Правителството предложи на парламента да разреши на кабинета да преговаря със САЩ за покупката на нов изтребител F-16.

Това обяви военният министър Красимир Каракачанов след заседанието на МС. Той застана пред медиите заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов и висши военни.

„Министерският съвет взе решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката“, каза Красимир Каракачанов.

Военният министър обясни, че предложението е било ясно още на 21 декември.

„Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерският съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор“, продължи министърът на отбраната. Каракачанов бе категоричен, че сделката е изгодна за нашите ВВС.

„Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената не можем да отговорим. Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи, колко ще бъде отклонението, тоест с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите „, заяви министърът на отбраната. Той предположи само, че сроковете за доставка на самолетите ще са по-големи.
„Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма“, допълни Каракачанов.

Надяваме се Народното събрание да даде мандат за преговори, включи се министър Емил Караниколов.

Военният министър отговори и на въпроси дали му е оказван натиск – нещо, за което открито говорят от БСП. „Мен никой не ме е притискал. Трудно може някой да ме притиска, а ако ме притиска, правя точно обратното“, каза Каракачанов.

И добави: „Преди ме критикуваха, че съм руския човек в правителството, сега ми казват, че съм американски. Аз съм министър на отбраната и по убеждение защитавам българския интерес!“

„С това можем да бъдем само доволни, самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване, така че ще можем да изпълним задачите си, изрази доволство от правителственото решение шефът на ВВС ген.-майор Цанко Иванов.

Началникът на отбраната ген. Боцев също се присъедини към задоволството на висшия генералитет с аргумента, че повече не можем да отлагаме покупката на нови изтребители.

„Искам да благодаря на съвместната комисия, която свърши работата си добре. Благодаря и затова, че продължава процесът по придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС. Надявам се в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата“, заяви ген. Боцев. „Надявам се Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор“, добави той.

След решението на Народното събрание се очаква външният и военният министър да уведомят официално другите двама участника в конкурса за окончателния избор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви