Относно възможността България, Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030 с обща кандидатура Красен Кралев заяви, че има ясно изразена политическа воля от страна и на четирите държави.

„Това е един политически акт, с който ясно заявяваме, че тези държави искат да направят Балканите едно добро място за живеене и са готови да отстояват общите си политически и икономически интереси заедно“, каза той.

По думите на министъра целта на кандидатурата не е реклама, защото предстои много работа. „Поемаме огромен ангажимент, трябва да отговорим на всички условия за наличие на добра инфраструктура, за да може да кандидатстваме. Наясно сме колко обем работа трябва да се свърши. В България имаме добри магистрали и летища. Нашият ангажимент е да имаме четири стадиона с капацитет 40 000″, коментира Кралев.

Спортният министър обясни, че през последните 30 години страната ни е изостанала със спортната инфраструктура, защото едва през първото правителство на Бойко Борисов е започнало да се строи. Но и другите страни са в същото положение. Румъния има 1 стадион. Гърция имат само олимпийския стадион с капацитет от 80 000, който може да приеме мача на откриване и на закриване, но той също трябва да претърпи реконструкции, за да отговаря на изискванията на ФИФА.
Два от стадионите, които трябва да изградим за кандидатурата, ще бъдат в София. Другите два стадиона вероятно ще са в Пловдив и във Варна. Във Варна има стадион, който се строи и с малко средства от държавата капацитетът му може да бъде увеличен на 40 000 места. В Пловдив има стадиони, които могат да се реконструират и да отговорят на критерии. „Във всички случаи от тази кампания България ще излезе с една добра спортна инфраструктура, която ще бъде ползвана от всички българи“, заяви Красен Кралев.

В резултат на срещата в Белград са създадени работни групи, които да уточнят изискванията и ангажиментите на всяка една страна към проекта. Следващата среща ще бъде в София през февруари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви