И опозицията гласува за създаването им
И опозицията гласува за създаването им

Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Удължава се срокът на влизане в сила на закона, като се предвижда това да стане от 1 юли 2019 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Също така с изменението ще се даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в него наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

Решението бе взето по предложение на Министерството на икономиката, внесено от министър Емил Караниколов.

Министърът се надява и парламентът да се съобрази с искането, за да се изчистят всички спорни моменти. Към този момент законът трябва да влезе в сила в края на януари.

„Група от Министерството на икономиката анализира закона. И сме на мнение, че той трябва да влезе в сила от 1 юли 2019 г. Целта е наистина да подготвим закон, който да създава условия за конкурентност в тази сфера”, обяви вчера Караниколов на брифинга след тристранката.

„Този закон трябва да го има, но този закон трябва да създаде необходимата конкурентна среда, която към момента за съжаление Министерството на икономиката и експертите не констатираме, че е създадена“, обяви Емил Караниколов.

По думите му всички са били на мнение, че трябва да има закон, но той трябва да е такъв, който да създава конкурентна среда между всички субекти, които ще го прилагат.

„Предложението на Министерството на икономиката, надявам се, че колегите от Министерския съвет ще го подкрепят, е удължаване на срока за влизане в сила на закона след решение на Народното събрание“, добави икономическият министър.

Срещу текстове в закона се обявиха браншови организации, които се заканиха за безсрочни протести с жълти жилетки. Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива обявиха, че излизат на протест от тази седмица с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата.

Настояването е да се спре законът, тъй като според сдружението има допуснати 35 нарушения на българското и европейското законодателство.

Очаква се и решение на Европейската комисия, а омбудсманът Мая Манолова внесе внесе закона в Конституционния съд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − 15 =