Съвременните инверторни климатици са проектирани и създадени да осигурят уют и комфорт през студените зимни месеци. Първото и най-важно условие е климатикът да бъде правилно подбран и оразмерен за съответното помещение, да притежава необходимата мощност, за да обезпечи безпроблемното отопление дори в най-студените дни. Монтажът трябва да бъде съобразен с мнението на специалист – разположение на телата, насочване и циркулация на въздуха и т.н.

След това обаче идва правилната експлоатация.

За филтрите няма да споменаваме. Вече на всеки е ясно, че те трябва да се почистват редовно. Един от най-честите въпроси е: „На колко градуса да настройваме климатиците си?“ Няма еднозначен отговор. Различен е прагът на комфорт при всеки човек. Едни се чустват добре при 20, при други 24-25 градуса (трети предпочитат над 40 градуса, и то домашно приготвена).

Колкото по-високи градуси настройваме, толкова повече климатикът консумира електроенергия и компресора работи на високи обороти,

стремейки се да изпълни задачата, която му е поставена. Затова при много ниски температури навън е хубаво да щадим машинката и да не му задаваме „волуме на мах“.

Климатикът спря да духа? Какво му стана? Амииии засега нищо.

Това е нормален режим на саморазмразяване и в никакъв случай не трябва да спираме климатика точно в този момент. Това е автоматичен режим, известен като Defrost. Обикновено трае 10 мин., след което автоматично климатикът отново си заработва в нормалния режим на отопление. Този процес се наблюдава както при ниски температури, така и при мъгливо време. Датчиците на климатика сигнализират за заскрежаване на външното тяло, тогава една джаджа изпраща топлия фреон във външното тяло, за да обезскрежи топлообменника. През това време вътрешното тяло спира за кратко, докато процеса завърши. Така че ако забележите спиране на вътрешното тяло, не бързайте да звъните за сервиз, а позволете на климатика да си поеме дъх. Ако спрете и отново пуснете климатика, без да е завършил този режим,

рискувате да се натрупа двойно повече лед, който вече трудно може да бъде размразен автоматично, а това пък може да доведе до много по-сериозни аварии.

И сега най-важният съвет за правилна експлоатация през зимата – Не спирайте климатика!

 

Дори да ви се струва странно, консумацията на климатика ще е по-ниска, ако той работи постоянно, отколкото ако го изключите докато сте на работа и го включите като се приберете. Причините са две – първо избягвате пиковите мощности при стартиране, когато климатика черпи много ресурси, стремейки се бързо да достигне зададената температура и второ – помещението не изстива.

Най-трудно е първоначалното климатизиране, затоплянето на стените и на пода.

 

След като веднъж е достигната желаната температура, оставете на микропроцесорния контрол да регулира оборотите на компресора и да поддържа една постоянна температура в стаята, отколкото всеки път при изстинало помещение да започва първоначалното климатизиране. Поддържането на вече затоплено помещение отнема много по-малко електроенергия, и не на последно място щади и не амортизира компресора така, както пиковите старт процеси, и то при много ниски температури. Разбира се, когато отсъствате през деня можете да намалите с 4-5градуса температурата за максимална икономия. Така комфортът е гарантиран!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − three =