Не оставяйте дълго двигателя на празен ход

На много места по света е забранено автомобилите да стоят на едно място с работещ двигател. Което съответно означава, че техните водачи подлежат на санкция. Това обаче съвсем не е единствената причина, поради която трябва да се избегне продължителната работа на превозното средство на празeн ход.

В случая става дума най-вече за все по-модерните и масово използвани турбомотори. Техният ресурс е ограничен и в случая не става дума само за показанията на километража.От значение са и броят часове, в които е работил двигателят. Тоест, дългото работене на празни обороти може да се превърне в проблем за агрегата.

На малки обороти при двигателя се понижава налягането на маслото, което съответно означава, че то циркулира по-слабо. Ако агрегатът работи в такъв режим 10-15 минути, в камерите на цилиндрите влиза ограничено количества горивна смес. Дори тя обаче не може да изгори напълно, което съответно повишава сериозно натоварването на мотора. Подобен проблем може да бъде усетен и в голямо задръстване, когато водачът понякога усеща миризма на неизгоряло гориво. Това съответно може да доведе и до прегряване на катализатора.

Защо още е вредна работата на празен ход?

Друг проблем при подобни случаи е образуването на сажди върху свещите. Нагарът оказва негативно влияние върху тяхната работа, като понижава функционалността. Съответно се повишава разхода на гориво и се намалява мощността. Най-вредното за мотора е работата му, докато не е загрял. Това е особено актуално през зимата, когато навън е по-студено.

Експерти съветват и нещо друго – двигателят (турбо или атмосферен) не бива да се гаси веднага след края на пътуване. В случая, проблемът е, че при подобно действие се изключва и водната помпа, което съответно води до спиране на охлаждането на мотора. Така той прегрява и в горивната камера се появява нагар, което влияе на ресурса му.

Освен това, веднага след изключване на запалването спира работа и регулаторът на напрежението, но в същото време генераторът, който се задвижва от коляновия вал, продължава за захранва електрическата система на автомобила. Това съответно може да повлияе сериозно върху нейната работа и функционалност. Именно заради избягването на подобни проблеми, експертите съветват, че е добре автомобилът да поработи 1-2 минути на празен ход след края на пътуването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви