кораб

Моряците от екипажа на кораба „LADY BO“, който е арестуван в Пристанище Бургас, не бедстват, съобщи изпълнителният директор на пристанището Диян Димов. Плаващият под панамски флаг кораб е арестуван от Морска администрация преди 4 месеца в Бургас.

Причината е неизплатени заплати и лошо техническо състояние.

Екипажът е 14 членен – 9 индийци, трима турци и двама украинци. Някои от тях на са получавали заплати от 1 година от турския собственик. Те очакват до месец да бъдат репатрирани и да им се изплатят по 4 заплати от застраховател.

Задържането на плавателния съд е по искане на корабните агенти. От бургаското пристанище ги снабдяват с ток и вода от три месеца, каза Димов. От агентиращата фирма „Сий Линк“ заявиха, че храна на екипажа осигурява от корабособственика. Диян Димов уточни, че „LADY BO“ дори не е бил обработван от бургаския порт. От там се грижат за екипажа на добра воля. Първоначално е трябвало това да продължи само няколко дни, но споровете между агентите, корабособственика и Морска администрация продължават вече с месеци.

Агентската компания е платила около 70 000 евро за разходи, които не са покрити от собственика. Част от парите са за заетото корабно място.

Моряците имат да получават по 4 заплати, но не са покрити от тези пари.

Корабособственикът и ITF-инспектор са посетили кораба преди Нова година и са обещали изплащане на заплатите, но това все още не се е случило.

„Задържането на кораба е административна мярка, за да бъде принуден собственикът да изплати заплатите на екипажа, казаха от ръководството на „Морска администрация“ в Бургас. Тази мярка се налага по реда на морската трудова конвеция. Екипажът е под наблюдение“, каза директорът на ИА Морска администрация в Бургас Александър Илиев. Корабът ще бъде освободен, когато бъдат изплатени заплатите и се направят съответните ремонти, за да отплава, уточни Илиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви