Актрисата Скарлет Йохансон е сред гласовитите критици на Интернет. Тя дори няма официални профили в социалните мрежи. Въпреки това е сред най-честите обекти на еротични фотоколажи и дори на фалшиви порно филми. А това провокира нейното още по-голямо недоволство, отбелязва BusinessInsider.

Пред в. The Washington Post тя коментира случващото се доста остро: „Нищо не може да спре някой да копира лицето ми или нечие друго на чуждо тяло и да го направи да изглежда реалистично. Фактът е, че да се опитваш да се пазиш от Интернет и неговата поквара е практически загубена кауза. Интернет е голяма червейна дупка от тъмнина, която се самоизяжда“, коментира Йохансон

Една от причините за коментара ѝ е нарастващата популярност на т.нар. deepfake клипове. Те се възползват от развитието на изкуствения интелект и технологиите за лицево разпознаване. Авторите на клиповете използват снимки и видео на известни личности, като чрез изкуствен интелект анализират лицата им.

След това софтуерът може да наслагва тяхното лице върху лицето на друг човек в друго видео, в случая – порнографски сцени. В повечето случаи е лесно видимо, че видеото е монтаж, но има и някои твърде реалистични „творения“. Понякога техните автори дори твърдят, че това са истински клипове на звездите, но повечето си признават, че са „създадени от фенове“

Заедно с продължаващото се развитие на изкуствения интелект, се развива и deepfake практиката. The Washington Post е открил и онлайн форуми, в които се приемат поръчки за такива клипове. Нужни са просто снимки на избраната жертва и 20-тина долара.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви