Древните проклятия: Пенисът да те боли, когато правиш любов!

0
241
Златна табличка с римски проклятия

В антични римски гробници в Сърбия археолози откриха първите златни таблички с изписани на тях проклятия. Табличките са изписани на отдавна отмрели езици (и забравени) и съдържат странни магични символи. Заклинанията призовават на помощ както богове, така и демони. А записалият проклятията е искал от свръхестествените сили да донесат болести и изпитания. Претендирал е да накажат и да умъртвят врагове, неверни любовници и лоши съседи и роднини.

Според информация на NBC, табличките с проклятия са открити в римски гробници във Виминациум. Това са останките от античната столица на римската провинция Мизия (Moesia Superior), намиращи се край днешния град Костолац в Сърбия. Тези територии са под римско управление (и по-късно под управлението на Византия) около 600 години. По-точно – от I в. пр.н.е. до нахлуването на славянските племена през VI век. Днес разкопаните до момента руини на античната столица на Горна Мизия Виминациум се простират на територия от 450 хектара. На бял свят са отново останките на древни храмове, улици, площади, амфитеатри. На показ са вили и дворцови сгради, хиподрум, обществени бани и гробниците от римско време.

Повечето римски таблици с изписани на тях проклятия са оловни. Изработвани са чрез изковаване или отливане на тънки листи. Те след това са прецизно оформяни, за да се получат правоъгълни форми. Използвани са и други “конвенционални” материали за изписването на заклинания – дървени таблици, папируси или каменни плочки. Но последното откритие е уникално. Защото за пръв път са открити заклинания и проклятия, изписани върху таблици от злато и сребро.

“Откритието е много значимо от археологична гледна точка, защото ни разкрива колко луксозен живот са водели жителите на Виминациум. Както и колко голяма е била вярата им в “табличките с проклятия”, за да прибягват до използването на благородни метали за изписването им. Според моите познания, такива таблички, изработени от злато, не са откривани никъде другаде до този момент. Римските обичаи изобщо не допускат да се поставят златни предмети в гробовете”. Това казва пред NBC главният археолог на обекта във Виминациум Миомир Корач.

Римляните изписвали проклятия на табличките на древногръцки,

с допълнения от неразбираеми за момента езици. Съдържат много магически символи. На една от тях е записано: “Нека всички сили и демоните ни помогнат да…”

Заклинания, целящи да влошат здравето или да доведат до смъртта на някого, са характерни за много подобни проклятия, открити по римски таблички. В една подобна, открита в Бат, Великобритания, е записано: “На Минерва, богинята на Сулис, предавам крадеца, който ми открадна наметалото, без значение дали е роб или свободен човек, мъж или жена. Нека заплати за стореното от него не с друго, а със собствената си кръв”.

В друга пък се чете колко гневен е станалият жертва на неправдата: “… и докато някой, било то роб или свободен човек, мълчи и не казва какво знае за това, проклет да бъде (в) кръвта си, очите си и всеки негов крайник, и нека дори (му) изгният червата, ако носи откраднатия ми пръстен или прикрива (крадеца)”.

През 2008 година в античния град Аматус (днешна Аматунда) в Кипър е открита табличка с проклятие, което гласи: “Пенисът да те боли, когато правиш любов”.

Артефактите, изработени от благородни метали, разкриват един променящ се религиозен пейзаж от времето, когато Християнството взема връх над езическите религии, но все още езическите ритуали и практики не са все още напълно изоставени; в проклятията се призовават на помощ както свръхестествените сили на езическите богове и демони, така и новият за времето си християнски бог.

“Проклятията на табличките прибягват до призоваването на помощ на противопоставящи се божества – все едно днес да се молите на Христос и Антихриста едновременно, или на Исус и някое езическо божество – и това е доста странно. Това още веднъж ни показва, че процесът по налагане и приемане на християнската вяра е протичал бавно”, казва Корач.

В разкопките на античния Виминациум археолозите са установили, че християни и езичници са погребвани заедно, което от своя страна означава, че за много дълъг период от време последователите на различните религиозни вярвания са живеели съвместно в хармония и толерантно отношение към вярата на другия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here