Добре е да карате с нови зимни гуми

Как да карате безопасно по заледени пътища? Това е особено актуален въпрос в България – страна, благословена с четири сезона и с Агенция Пътна инфраструктура.

Ще ви покажем два проверени начина да избегнете подхлъзването на автомобила си и ще ви кажем какво да правите, ако все пак то се случи.

Двата начина може да ви се сторят банални, но те са единствените работещи.

ПЪРВИЯТ Е ДА ИНВЕСТИРАТЕ в качествени зимни гуми – което от рационална гледна точка е далеч по-смислено, отколкото да инвестирате в най-скъпия смартфон на пазара.

Вторият начин е просто да карате по-бавно.

Прилагайте правилото на третината: на сняг и лед карайте с поне една трета по-бавно, отколкото бихте карали на сух път. Ако в нормално време минавате отсечката с 90 километра в час, при сняг намалете до 60.

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ТЕМПЕРАТУРИТЕ, преди да тръгнете на път, и бъдете подготвени за риска от трудно забележим лед. Внимавайте също на участъците от пътя, където той е най-вероятен – примерно на попадащи в сянка завои, или по мостове, чиято повърхност винаги е по-студена от тази на нормалния път. Избягвайте резките ускорения и спирания, и влизайте плавно в завоите.

Ако сте спазили тези две неща – хубави гуми и ниска скорост – шансът да загубите контрол над колата намалява драстично.

Но какво се прави, ако все пак това се случи?

НАЙ-ВАЖНАТА ВИ МИСЪЛ, ако усетите, че колата ви се плъзва, трябва да бъде да не пипате спирачките. Когато колелата са загубили сцепление и се пързалят, единственият начин за измъкване от поднасянето е те да започнат да се търкалят отново. Което няма как да се случи, ако ги блокирате със спирачката.

Инстиктът да натиснете спирачката е силен, но трябва да се преборите с него. Колетата трябва да се въртят свободно, за да спрете пързалянето.

ВМЕСТО ТОВА ОПИТАЙТЕ ДА ГО КОРИГИРАТЕ волана. Просто завъртете леко в обратна на поднасянето посока. Не е нужно да се замисляте, за да го направите – това е съвсем интуитивна реакция. Само внимавайте да не прекалите. Много хора се паникьосват и навъртат волана прекалено силно. Тогава колата, вместо да се изправи, тръгва да се плъзва в обратна посока, налага се нова корекция, и така нататък.

Запомнете – при каране на лед всичките ви движения трябва да са овладяни и умерени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви