За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води по повод големия християнски празник Йордановден /Богоявление/. Очакванията на организаторите от община Созопол е да има много желаещи, въпреки че прогнозата за времето не е благоприятна за 6 януари, неделя.

Общината е осигурила награден фонд за всички, които ще участват в ритуала по спасяване на Светия кръст. Интересът към събитието е голям, вече имаме записани желаещи от Созопол, както и запитвания от бургазлии.

Желаещите могат да се запишат за участие в община Созопол на телефон 05 50 25713 или на място в стая №10. Записване ще се извършва и на 6 януари, неделя от 10.00 часа на Централния плаж срещу представяне на лична карта. Смелчаците, които желаят да вземат участие в надпреварата, трябва да имат навършени 16 години. На място ще им бъде извършен медицински преглед.

Честванията за Йордановден ще започнат в 8.00 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Георги Победоносец”. От 10.00 ч. ще бъде отслужен водосвет, а в 11.00 ч. започва литийното шествие за спасяване на Светия кръст. От 11.30 ч. е началото на традиционния ритуал, като участниците в него ще бъдат благословени от отец Иван.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × four =