По време на Коледните и Новогодишни празници много често се случва да се нарушат някои правила относно режима на бебето. Това обаче обикновено създава редица проблеми впоследствие при опита за възвръщане на „добрите” навици, дори при деца, които не са имали проблеми със съня.

Има много причини, поради които детето разваля добрия си режим по време на празничните дни. Някои от тях са:

Системно лягане в по-късен от обичайния час;

Наличие на един от двамата родители или член от семейството непрекъснато в една стая с бебето, включително и по време на дневния и нощния сън;

Допълнителна помощ от роднините по време на приспиване и успокояване на детето, включително и хранене през нощта с цел успокояването му, когато мама е навън. След ваканцията тази допълнителна помощ отпада и родителите се изправят пред задачата да се справят сами с бебе, което изисква повече грижи и внимание от различни хора.

Ето някои от основните правила за възстановяване на стария режим възможно най-бързо:

Бебето се нуждае от различно количество сън през деня и през нощта в зависимост от възрастта. Задължително го слагайте в леглото преди 19:30-20:00 часа и му осигурете достатъчно време през деня за сън – според възрастта това могат да са от 3-4 до 1-2 дремки.

Ако се разплаче или се събуди случайно по време на сън, оставете го известно време самò, тъй като в много случаи то се успокоява и продължава да спи без Ваша помощ.

Изградете добра „рутина на заспиване”. Това означава ежедневно повтарящи се действия, които да подготвят детето за сън. Те трябва да продължават около 30 минути, да са едни и същи и да са по едно и също време всяка вечер. Те могат да са различни според това кое се харесва на детето и кое не. Например: пренасяне в спалнята, оправяне на леглото, подготовка на дрехите за банята, къпане, масаж.

Избягвайте кърменето непосредствено преди заспиване. Така детето става изключително зависимо от Вас при заспиване, поради което трудно може да отделите време за себе си или да излезете, ако това се наложи.

Бъдете твърди при възстановяване на стария режим. Бебето усеща Вашето колебание и несигурност, така че ако Вие на проявите необходимото търпение и упоритост, може да не успеете да възвърнете предишните навици бързо. Това може да е трудно, изнервящо и да е на цената на няколко безсънни нощи, но е за добро. Така по-бързо и успешно ще наложите старите правила.

Намалете ангажиментите през първата седмица след завъщането си. Ограничете социалните контакти, излизанията и допълнителните дейности, които посещавате сами или с детето. Това ще му осигури необходимото време и спокойствие за възстановяване на режима. Семейната тишина и спокойствие със сигурност ще се отразят благоприятно на претоварената нервна система на бебето.

Ако сте пътували в страна, която е била в различна часова зона, режимът на детето (хранене, сън и активности) трябва възможно най-рано да се пригоди към текущото време.

Бъдете търпеливи, но в същото време упорити и твърди. При някои деца адаптацията към стария режим отнема по-малко време, докато при други това се случва значително по-бавно – за няколко седмици например. По-важното е да сте подготвени за това, за да направите необходимото, така че да помогнете на детето по-бързо да се справи.
puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten − nine =