Крайнодесният политик Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия. Той обеща да смаже корупцията, да се пребори с престъпността и насилието и да насърчи икономическия растеж на южноамериканската страна, съобщи Ройтерс.

Болсонаро положи клетва пред Националния конгрес в столицата Бразилия. Той призова бразилските депутати да му помогнат да „освободи окончателно“ страната от „хомота на корупцията, престъпността, икономическата безотговорност и от идеологическата примка“, съобщи Франс прес.

Преди церемонията Болсонаро и съпругата му преминаха през града в ролс-ройс кабриолет, а демонстранти скандираха лозунга му от предизборната кампания „Бразилия над всичко. Бог над всички“, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Бившият капитан от армията и досегашен депутат Жаир Болсонаро спечели втория тур на президентските избори в Бразилия с близо 60%.
Според резултатите от изборите най-многолюдната държава в Южна Америка категорично завива надясно. Кампанията беше белязана от повсеместно отвращение към цялата корумпирана политическа класа. Болсонаро спечели с обещания да се пребори с престъпността и корупцията, но според либералите той има непростимо и дори унизително отношение спрямо жените, гейовете и негрите. Той не крие положителното си мнение за президента на Съединените щати Доналд Тръмп и няма против да бъде наричан „Тропическия Тръмп“. Новият президент удовлетворява нарасналите желания на обществото за управление с по-твърда ръка, но има и много бразилци, които виждат във възкачването му на власт опасна крачка към една бъдеща диктатура. Неговите опоненти са обезпокоени, че 63-годишният Болсонаро, който неведнъж е изразявал възхищение към военната диктатура в Бразилия в периода 1964-1985 г., ще погази човешките и гражданските права и ще ограничи свободата на словото, подчерта „Ройтерс“.

В предизборната кампания той се зарече да пресече престъпността в бразилските градове и земеделските райони, като разшири правомощията на полицията и либерализира правото на притежаване на оръжия от бразилците, за да се борят с престъпността.

В областта на финансовата политика, Болсонаро обеща реформа в държавните финанси, както и преориентиране на дипломатическите отношения. Изказването той направи по време на първия си публичен коментар в неделя, след като станаха ясни първоначалните резултати от вота. Новоизбраният президент обеща политика на по-нисък дефицит, свиване на публичния дълг и по-ниски лихвени проценти. Болсонаро също така обеща да свърже Бразилия с по-напреднали държави, които могат да предложат търговия и технологии.
63-годишният президент e родом от Сао Пауло. Завършил е военна академия и от 1977 до 1988 година е служил в частите на полевата артилерия и в парашутните части, като достига чин капитан. След напускането на армията започва политическата си кариера. От 1991 година е член Камарата на представителите като избраник от щата Рио де Жанейро. През своята 27-годишна кариера като конгресмен Болсонаро става известен като силен поддръжник на националния консерватизъм. Той е гласовит опонент на левите политики, включително еднополовите бракове, абортите, секуларизма и либерализацията на наркотиците.

Новият президент не се свени да сменя политическите партии. Той обяви президентската си кандидатура през 2016 година от редовете на консервативната Социалнохристиянска партия, но после премина в Социаллибералната партия, която проведе кампанията му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви