Досега постоянно чувате, че захарта е вредна и трябва да я избягвате, особено в чистия ѝ рафиниран вид. Смес между вода и захар обаче може да бъде полезна, тъй като ще даде на тялото ценни съставки. Всичко, което ви трябва, е чаена лъжичка захар и чаша вода. А ползите са:

Преди или след спорт

Пиенето на захар и вода помага за по-добро възстановяване на тялото ви. То е и по-здравословният вариант, защото понякога в спортните напитки има неизвестни вещества, които увеличават действието им.

Енергийните и газираните напитки, соковете и всякакъв вид опаковани напитки обикновено се зареждат с царевичен сироп, захароза и глюкоза. Концентрацията на тези три съставки често е прекалено висока и вреди на тялото. По-добър източник на енергия е чаша вода със захар веднъж на ден.

Лесно смилаема

Според изследванията глюкозата причинява дискомфорт. Ако напоследък сте страдали от раздразнен стомах, гадене или подуване, по-добре заменете сладките течности с вода със захар.

Помага да спортувате по-ефективно

Изследвания предполагат, че по време на спортна дейност тялото повишава способността си да преработва въглехидрати. В тези моменти е по-добре да зареждате тялото със захароза вместо с глюкоза. Това повишава издръжливостта на тялото.

Изследването: Според изследване от 2015, публикувано в американското сп. Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, когато атлети са консумирали напитки с основа захароза, вместо такива, които се разграждат в глюкоза, те са показвали по-добро физическо представяне.

Това е така, защото всеки път, когато пиели глюкоза преди тренировка, те получавали лек дискомфорт в червата поради разликата в нивата на гликоген в черния дроб.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви