Един от новите образователни модели, свързани със спорта, които се въвеждат в бургаските училища и детските градини през следващата учебна година, вече е факт. Спортният празник „Бургас играе баскетбол” препълни зала „Бойчо Брънзов” преди Коледните празници. Той е част от програмата на община Бургас „Активни и здрави”, която включва поредица от инициативи, представящи ползите от активния и здравословен начин на живот.

Целта на инициативата „Бургас играе баскетбол” е да се популяризира този прекрасен спорт сред подрастващите. Подобни събития ще има и занапред, като по-далечната цел е повишаване на интереса към училищния спорт и приобщаване на всички клубове в обща платформа.

„Програмата стартира и това беше първо начало да покажем в какъв аспект се движи „Бургас играе баскетбол”. Това е нещо, което не беше правено в близките години. Искахме да разберем наплива, да съберем повече информация от какво имат нужда подрастващите, имахме обратна връзка с тях, имаше стотици деца, залата беше препълнена – нещо, което не се е случвало от дълги години и е супер положителен знак. Това е само единият аспект на програмата. Такива мероприятия ще се проведат с всички спортове – волейбол, хандбал, футбол, плуване”, сподели за BurgasNews първата българка, играла в женската NBA в САЩ – Гергана Брънзова.

Баскетболистката вече е част от общинскиата администрация, която ще отговаря именно за реализиране на праграмата „Активни и здрави“.

„Цели се масовостта, а не съревнованието, защото трябва да се възпита любовта към спорта, към активността и движението, а не специално към съревнованието. В този аспект нещата се надграждат. Програмата е „Активни и здрави”, защото те са пряко свързани, и пак подчертавам – не е за съревнование. Това е отделна програма, която поставя платформата за спорта и отделно за съревнованието. Това е програма към образованието и най-вече нова методика към образователната система, нов подход. Това е обучението чрез пример и приобщаването в обща платформа на родители, деца, преподаватели, ръководители и училищни заведения. Всичко да бъде на една платформа, за да може да има повече информираност, повече разпространение на знания и споделяне”, поясни бургазлийката, която осъществява мечтите си в родния град.

„Следвам истинското си намерение и много се радвам, че община Бургас е на същата страница с моите намерения. И всъщност затова аз се включих в екипа, за което съм супер благодарна, защото имам възможност да разгърна мечтите и проектите си. Това не е само мечта, това е необходимост в момента в Бургас и срещаме абсолютно разбиране. Вярвам, че това ще даде супер положителен ефект най-вече на младите, защото това е ключово – младежта е бъдещето, а бъдещето го творим сега. За това съм писала, за това съм говорила, в това вярвам, това е моята философия”, типично в своя откровен стил сподели Гергана Брънзова.

„След като обучението в тази програма е заложено, вярвам, че точно такива хора са супер важни да се обединим. Имаме вече клуб – екип „Доброволец”, за регистрация на хора, които желаят да участват активно в този проект, разбира се те ще имат привилегии и т. н., ще има квалификации за привилегии на доброволци. Това е идеята да се интегрира този начин на действие – чрез ангажираност, а не само чрез изпълнение на нещо дадено и хоп, после свършва. Въпросът е човек да бъде ангажиран и интегриран в цялата програма. Това нещо той да го живее. Защото ако не го живееш, няма как до го извършиш”, допълни тя.

Именно по тази причина програмата ще продължи да „живее” и в бъдеще.

„Стартираме с представяне на цялата програма. След това има семинари за ръководители, преподаватели – това всъщност е обучителната програма, за да може да се интегрира в детски градини и училища. Всеки месец ще има мероприятия от даден спорт, ще имаме масови мероприятия за ретро спортове – идеята е дигиталните играчки да се оставят настрана и да се действа активно, защото физическото тяло трябва да е здраво и ментално. И обратно,” е уверена Брънзова.

BurgasNews припомня, че при представяне на проекта за Бюджет 2019 кметът Николов обяви въвеждането на тази нова програма във всички бургаски училища. „Активни и здрави“ е образователна програма, която включва – обновяване на дворните пространства, но и поредица от инициативи, които представят и ползите от активния и здравословен начин на живот. За спортни площадки – 800 000 собствени средства и 500 000 външни – общо 1 300 000 лева и 150 000 за инициативи, промотиращи активния и здравословен начин на живот.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви