Повечето от нас свързват Коледно-новогодишните празници със стрес. Всички са изморени и имат нужда от почивка, но трябва да свършат куп неща на работното място, да намерят излишни средства за подаръци, да ги купят сред навалицата от хора в магазините, да почистят у дома, сготвят … Но всъщност краят на декември се смята за най-прекрасното време от годината.

Ето кои са скритите ползи на коледния сезон:

1. Антиоксидантите във виното пазят сърцето

Няма как по време на декемврийските празници да не употребяваме вино. След ракията, то е на второ място по консумация. Ако си пийвате от него в умерени количества, няма от какво да се притеснявате.

В червеното вино има антиоксидант, известен като ресвератрол. Той се съдържа в кожата на гроздето, от което се прави този вид алкохол. Установено е, че той намалява риска от появата на рак и сърдечни заболявания, както и потиска възпалението в тялото.

През зимата се приготвя и греяно вино, в което някои хора добавят канела, индийско орехче или резенчета цитруси, а те също имат своите ползи за организма. Ароматните подправки, например, стимулират вкусовите рецептори. Канелата по-специално има противовъзпалителни свойства. Междувременно индийското орехче спомага за храносмилането, както и за намаляване на подуването на стомаха.

2. Размяната на подаръци развива мозъка

Кой не обича да получава подаръци? Няма нищо по-хубаво от усещането, което донася подарък от любим човек. Всъщност размяната на подаръци не само подобрява настроението, а и работата на вашия мозък. Учени установяват, че при размяната на подаръци се активират важни центрове от мозъка, които подобряват паметта и концентрацията.

Освен това, раздаването на подаръци на бедните или ангажирането с благотворителна инициатива по празниците, също оказва положително въздействие върху здравето. Проучване от 2013 г. от университета Карнеги Мелън, Ню Йорк, доказва, че даряването на храна, играчки, дрехи или дори част от свободното време, може да удължи живота. Според него, възрастните хора над 50, които правят това, имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които не се занимават с доброволческа дейност.

3. Украсяването сплотява

Декорирането на дома или офиса за празниците сплотява хората. Според психолога Дебора Серани, по време на украсяването на елхата се повишават нивата на домапин в тялото – един от хормоните на щастието. По думите й, самата украса дава по-положителна нагласа на хората, освен това им помага да намерят нови приятели.

Според проучване, публикувано в Journal of Environmental Psychology, съседите, които украсяват входа си заедно, могат да изгладят противоречията помежду си или да се сприятелят.

4. Пеенето на коледни песни е полезно за белите дробове

Въпреки че коледните песни, които звучат навсякъде около нас по празниците, са доста досадни и ни създават главоболие, имат и своите предимства. Едно проучване от 2017 г., проведено в Университета в Лимерик, Ирландия, доказва, че пеенето на коледни песни е полезно за здравето. То обхваща близо 1 800 души, пеещи в различни хорове. Според резултатите, капацитетът на белите дробове се увеличава благодарение на пеенето. Освен това хората, които пеят по Коледа, имат по-добре развити конгнитивни и социални умения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви