Точно през пет месеца ще са двата вота догодина. Този за Европейски парламент ще е на 26 май 2019 г., а макар датата на местните избори все още да не е официално уточнена, то първият им тур най-вероятно ще е в последната седмица на октомври – на 27-и, пише Монитор.

Това означава, че вторият тур там, където ще има такъв, ще е на 3 ноември. Изборите ще бъдат организирани и проведени от нов състав на ЦИК, който трябва да бъде назначен още в ранната пролет – няколко месеца преди евровота. Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указа и да назначи новия ЦИК най-късно до края на март. Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители.

Трябва да се приемат поправките в Изборния кодекс, които предвиждат промени във вида на самата бюлетина. Те трябва да минат през второто четене в началото на годината. Предвиждаше се номерата пред партиите в бюлетините да отпадат. По време на дебатите обаче стана ясно, че ще се стигне до компромис и номерата ще останат, но ще се разминават с тези за преференциите. Под въпрос е дали ще се въведе и предложението за камери в секциите – през целия изборен ден, само за преброяването на резултатите или въобще. Повечето партии са на разнопосочни мнения по въпроса. Почти сигурно е, че на евроизборите няма да има електронно гласуване, което се отлага за неопределено време. Машинното гласуване пък няма да се проведе във всички над 12 000 секции. Поправките в Изборния кодекс предвиждат от тази възможност да се извадят секциите в чужбина, специалните секции – на кораби, в болници, затвори, тези с подвижна урна, както и тези с под 300 избиратели в списъците. Въпреки това се залага минимален праг. ЦИК трябва да постави машини за гласуване най-малко в 1000 секции. Кои ще са те, ще се реши преди самия вот.

Бюлетините ще са интегрални, а урните прозрачни. Това е едно от сигурните неща. Другите избори, които ни чакат догодина, са местните. Освен за градоначалник на община и общински съветници, в някои от големите градове като София ще се гласува и за районен кмет, а в по-малките и за кмет на кметство. Местният вот трябва да се проведе през есента – края на октомври или началото на ноември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви