Зимни проблеми

През зимата често се случва колата ви да не запали. Най-честото действие при такава неприятност е да се хване телефона. И да се ползва жокера “Обади се на приятел”, на любимия или на Пътна помощ. Но докато чакаме спасението не е зле да си помислим защо колата ни е отказала и съвсем не е изключено да заработи починът “Помогни си сам”. Важното е да помним: има ли проблеми, има и решения!

При съвременните автомобили по принцип двигателят заработва от раз, няма нужда от дълго въртене със стартера. Но дори и при тях се случва да не запалят, колкото и да не му се вярва на собственика. Реално погледнато студът не винаги е “виновникът” за проблема. Но често се случва че в студеното време затаилите се при топлото неизправности да бързат да си покажат рогата. Затова е добре да си припомним най-често срещаните причини да не запали колата, като започнем от тези свързани със зимата. По-страшните неща като блокаж на мотора, потрошени или износени зъбци на маховика сега ще ги отложим, защото са тема на друг разговор.

Кои са зимните причини?

На първо място са проблеми с горивото, което е течно, а пък течностите имат свойството да замръзват. Не самото гориво, а съдържащи се в него капки вода, превръщащи се в ледени висулки, запушващи бензинопровода. Може да бъде и лятна нафта, пробутана от безсъвестни продавачи вместо зимна. Тук “лечението” е в търсене на топло – откарване на колата в топло помещение. Едва ли ще ви помогнат разните автохимически средства – те са по-скоро средство за профилактика, а не за преодоляване на възникнала ситуация.

Случва се моторното масло да се сгъсти до толкова, че стартерът да не може да завърти коляновия вал. И тук подходът е като по-горе – откарване на топло и източване на старото масло. А отговарящото на сезона моторно масло е трябвало да се сипе овреме. По принцип проблем ще ви създаде масло започващо в индекса си с 10W, а правилното за такова време е с начало 0W. Другият вариант е да изчакате … пролетта…

При дизелите често през зимата се случва да откаже някоя от топлинните свещи. Някои собственици на дизелови коли специално ги подгряват по-дълго време преди да задействат стартера. При новите дизели си има индикация, която загасва, когато те са готови за работа. При първи признаци на подобен проблем, естествено свещите трябва да се заменят и то най-добре в комплект.

Ако стартерът ви едва-едва превърта, а маслото ви е в ред за сезона, то най-вероятно е отслабнал акумулаторът заради тежките зимни условия на работа. Има няколко “лекарства” – дозареждане, купуване на нов, използване на кабели и акумулатор на някоя добра душа на пътя или в двора, вече се предлагат и малки помощни батерии. Отговорът на горното зависи от ситуацията и фактическото състояние на акумулатора на колата ви. Реално погледнато цената на нов акумулатор е съпоставима с тази давана за пълненето на резервоар-два, което прави закупуването му в доста случаи напълно оправдано.

Друг сред чисто зимните проблеми може да е набитият със сняг ауспух. Това се случва например при паркиране или маневра на заден ход, а зад колата ви има натрупана преспа сняг или снежен вал, възникнал при снегопочистването на пътя. Естествено, че трябва да погледнете и да почистите пътя на изгорелите газове.

Най-сигурното лекарство обаче си остава пътната помощ. Те ще ви вдигнат колата и ще я откарат на топло в гаража, сервиза или пред вас, където ще трябва да почакате да се затопли маслото или горивото.

Целогодишни причини за проблеми

Най-смешната и донякъде типично дамска е свършилото гориво. Какво да кажем – трябва да си намерите това, което ви липсва в момента. Някои на които им се е случвало и друг път предвидливо си носят добре затворена петлитрова пълна тубичка в багажника.Тя не заема там много място, а плътното й затваряне прекъсва миризмата на бензина, което не е маловажно.

Друг причина може да е проблем в алармата или пък просто сте забравили да свалите някоя блокировка на запалването. Може и някой да се опитвал да ви отмъкне най-скъпото желязо във фамилията, но да не е успял /дай Боже/ и се е отказал. Затова за всеки случай проверете охранителната си система – може и в нея да е проблемът.

Отказ на горивната помпа – тук е ясно – бъркаме се за нова. Същото при скъсване на ремъка на газоразпределителния механизъм. Първият признак за това е много по-лекото развъртане на стартера. Причина за незапалването може да бъде и прескачането на няколко зъба от ремъка, което разстройва напълно фазите на газоразпределение. Тук освен подмяната на ремъка, ако е износен, се налага и нова регулировка.

На някои от по-опитните шофьори може да им се види скучничко написаното до тук, но “повторението е майка на знанието” и все пак е по-добре да сме готови, отколкото да висим на пътя в студеното. Не го пожелавам на никого…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви