Руското правителство одобри законопроект, с който се разрешава отглеждането на растения, от които се добиват наркотични вещества, за медицински цели, предаде Би Би Си с позоваване на министъра на промишлеността и търговията на Русия – Денис Мантуров.

Руското правителство обяснява решението си „усложнената ситуация на пазара на обезболяващите вещества“.

Законопроектът позволява култивирането на някои сортове опиумен мак с високо съдържание на алкалоиди. По думите на Мантуров, така в Русия ще може да се осигури пълният цикъл на производството на наркотични вещества за обезболяване.

„Днес ние внасяме практически 100% от субстанциите и произвеждаме от тях готови лекарствени форми“, коментира министърът.

Предвижда се такова производство да започне в Московския ендокринен завод и в държавния Научно-изследователски институт за органична химия и технологии.

Според министърката на здравеопазването Вероника Скворцова, девет от десет производители на такива субстанции се намират в държави, които са въвели санкции срещу Москва.

Руските власти се страхуват, че страната ще остане без силни обезболяващи вещества.

„Трябва да сме си самодостатъчни, трябва да имаме пълен цикъл – от субстанциите до лекарствените форми.“ – заяви Скворцова.
news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × three =