Като цяло тенденциите сочат, че през последната година и работните заплати, и пенсиите на Балканите са се увеличили. Разбира се, темповете са различни за всяка страна.

Каква обаче е моментната снимка:

Гърция току-що излезе от последната си спасителна програма. Въпреки това, на Балканите единствено в Кипър минималната работна заплата е по-висока от гръцката.

Официалната стойност на минималната заплата в южната ни съседка е по-ниска от тази, но тъй като гърците получават 14 заплати годишно, това число отразява средния им месечен доход.

Що се отнася до средната работна заплата, в България тя е почти 2 пъти по-ниска от тези в Гърция и Румъния. Ние оставаме с най-ниски доходи в Европейския съюз, затова пък изпреварваме почти всички балкански държави извън Общността – Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.

Въпреки това, данните сочат, че заплатите в западната ни съседка растат двойно по-бързо в сравнение с тези у нас, което означава, че скоро сърбите могат и да ни изпреварят. В същото време Черна гора, която не е в Европейския съюз, вече ни е изпреварила. Там средната работна заплата е 766 евро.

Какво е състоянието на пенсионерите? При тях разликите между балканските държави са още по-големи.

В Гърция средната пенсия надвишава минималната работна заплата. След мащабни протести правителството в Атина обеща да не намалява пенсиите догодина, както беше планирано по-рано.

За разлика от средните работни заплати, които са сходни в Гърция и Румъния, пенсиите в северната ни съседка са значително по-ниски от тези в южната. Правителството в Букурещ обещава доходите на пенсионерите да се удвоят до 2022 година.

В същото време пенсиите в Сърбия са малко по-високи от тези у нас, обратно на заплатите, които са малко по-ниски.

В почти всички балкански държави обаче управляващите обещават, че с икономическия растеж, ще продължат да се увеличават и доходите.

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 5 =