България спечели домакинството на първото в историята европейско първенство водна топка за 15-годишни ватерполисти. Мачовете на 16-те най-добри отбора на континента във възрастта U15 ще са от 21 до 28 юли 2019 г. в басейн „Парк Арена ОЗК” в Бургас. В офиса на Българска федерация водна топка вече дойде официалното писмо от ЛЕН, с което шампионатът се дава на Бургас.

Предстои сформирането на Организационен комитет по провеждането на първенството. За последно България бе домакин на континентален шампионат по водна топка през 2005 г. Тогава комплекс „Червено знаме” в София прие шампионата на U17, предаде bgswim.com.

“Новината е много добра за българската водна топка – коментира Петър Петров, председател на БФВТ. – Трудното за нас тепърва предстои, защото трябва да създадем организация, която да представи много добре България, Бургас и БФВТ.”

Квалификациите за европейското ще са от 28 до 31 март, като в тях ще участват 22 отбора, включително и българският.

Нашият състав ще играе в група D, мачовете от която са в Тбилиси заедно с тимовете на Грузия, Сърбия, Словакия, Литва и Азербайджан. Напред ще продължат три отбора, както със сигурност и българският, който ще играе и на финалите като домакин.

Съставът на другите групи, от които за Бургас ще се класират по 4 състава: „А” Франция, Хърватия, Испания, Холандия, Беларус, „В” – Словения, Италия, Гърция, Румъния, Украйна, Малта, „С” – Черна гора, Унгария, Русия, Турция, Молдова.

BurgasNews припомня, че Бургас ще дамокинства подобна проява за втори път. Дни след откриването на Парк Арена ОЗК, градът беше домакин на европейската квалификация по ватерпол за U19.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви