Християнският свят отбелязва Рождество Христово. Във всички храмове в страната беше отслужена Рождественска света литургия.

Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит оглави богослуженията за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и благословия миряните, дошли да измолят здраве и благоденствие. На нея присъства и президентът на България Румен Радев.

„Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; тайнство, което беше предвъзвестено още на праотците. Господ Иисус Христос живя сред човеците и ни остави Своето спасително учение, и ни даде достоен пример за жертвена любов, затова в деня на Неговото Рождество, заедно с ангелското войнство отново и отново пеем и прославяме Всемилостивия Бог, и от дълбините на сърцата си възкликваме: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“, обяви патриархът по време на службата.

„Затова в този свят и пресветъл ден светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, който като ни призовава да стоим непоклатно във вярата, ни учи: „Вие сте светлината на света“.

Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на родината и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни успехи, мир в семействата, училищата, държавните институции, та да има повече благост, търпение, добра воля и любов.

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!“, добави патриархът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви