Коледа е! Ден, в който всеки от нас трябва да се опита да бъде по-добър, но не само на празника, а и след него. Да позволиш на коледното чудо да влезе и в теб и коледният дух да се развилнее и в твоя дом е най-доброто решение, което можеш да вземеш за настъпващия празник.

Всичко ще си е пак същото утре, след коледната нощ – амбицията, работата, задълженията, сметките и т.н. Но моментите с най-любимите, те са тук и сега и не бива да ги отлагаме, особено на този светъл и приказен празник.

Духът на Коледа донася толкова положителни емоции. На този ден всички сме с близките си хора, похапваме доста прилично и получаваме подаръци. Но ако можем да отличим кое е най-хубавото, което ни се случва по празниците, вероятно повечето ще кажат срещата с близките.

Защото независимо какво сте купили за подарък или какво ще ви подарят на вас, независимо от това, което е на трапезата, най-хубавото нещо, което имаме на Коледа, са нашите близки хора. Защото подарък можеш да си направиш и сам, но няма нищо по-топло и по-прекрасно от милите думи на нашите семейства.

Да даряваш щастие, казват, не е трудно, но да дариш отношение е по-важно. Да направиш деня на най-любимите си хора хубав, да не мислиш за проблемите и за всичко, което те чака на работа.

Рождество Христово, наричано също Коледа или Божич, което празнуваме днес, е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Празникът се отбелязва на 25 декември и като официален празник с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г. В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват коледари – мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден.

Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“.

Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

На този ден имен ден празнуват: Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × five =