Традицията за коледуване и тази година беше спазена в Приморско. Коледуването в града започна от сградата на община Приморско, където групите бяха топло посрещнати от кметът д-р Димитър Германов.

Те изпълниха наричания, за да прогонят злите сили и да извикат берекета през следващата година, каквато е същността на коледуването

На тръгване, като един добър стопанин д-р Германов дари на групите вино, мезета и парична сума, с които да се почерпят и им каза, че те пеят в собствения си дом, защото общината е техен дом и градът има нужда от младежки дух.

От там младите мъже се отправиха към домовете на празнуващите, за да внесат допълнително празнично настроение.

Рождество Христово или (Божич, Божик, Коледа) е един от най-големите християнски празници, с който е свързан богат фолклор – обичаи, обреди, песни, наричания, пословици, гатанки. Посреща се с голяма подготовка и суетня, като най-колоритната част от това посрещане е празника Бъдни вечер – 24 срещу 25 декември

За тогава традицията повелява да бъдат приготвени нечетен брой постни ястия, най-често сърми с ориз, фасул, ошав, орехи, ябълки и др., като софрата се слага на земята. Подготвят се допълнително обредни хлябове, добре декорирани с фигурки от тесто и непременно с късмети. На кого ще бъде къщата, на кого овците, коньете, воловете и др. Вечерта трябва да е топла и уютна, затова стопанинът подготвя и внася до кофтора сухи дебели дърва (кютуци), „та кофторът да буфти до червено“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви