Коледа

Според най-разпространените вярвания, каквото си пожелаем на Коледа, то ще се сбъдне. А ето още 10 от най-разпространените коледни поверия.

  1. Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа – нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.
  2. Ако по Коледа има скреж по дърветата, очаква ни изобилие през Новата година.
  3. По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Колкото повече, толкова по-плодородна година ни чака.
  4. Който спечели паричката на Бъдни вечер ще бъде жив и здрав през цялата година.
  5. Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
  6. Ако две групи коледари се срещат, не е на добре – през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.
  7. Според народните поверия

на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен).

Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.

8. В зависимост от деня, в който отбелязваме Коледа, можем да разгадаем какво ни очаква.Тази година Коледа е във вторник, а това означава, че зимата ще е снеговита, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.

9. На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

10. Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

Ето и най-странните поверия за Коледа

Първото поверие идва от Англия. От край време местните там вярват, че когато се украсяват дома и елхата, не трябва по никакъв начин да се смесват червения и бял цвят. Комбинацията от тези цветове, те свързват с кръв и марли, което е лошо предзнаменование за предстоящата година.

В Дания, много семейства смятат, че ако не хапнеш нищо през целия ден на Бъдни вечер, то преди вечеря, волята ти ще бъде възнаградена, като се появи златно прасенце, което ще ти донесе здраве и късмет. Много често местните приготвят прасенце от лимони, с което възнаграждават силата и волята на своите деца.

За разлика от нашата традиция, която гласи, че трябва вечерята на Бъдни вечер да започне от рано, то католиците вярват, че на трапезата се сяда след като се появи първата звезда в небето.

Може би всички знаят, че

в деня на Бъдни вечер не трябва да се чисти, пере и подрежда дома.

Метенето, по-конкретно обаче в много държави се свързва с бедност и лоша поличба, особено ако стопанина мете прага на дома си.

Интересно поверие, засягащо неомъжените дами. Всяко момиче може да разбере дали през следващата година ще се омъжи, ако в празничната вечер хвърли през рамото си своя обувка. Ако тя се насочи с върха към входната врата, то скоро девойката ще се задоми.

Много хора смятат, че когато се седне на празничната трапеза, трябва да има разстояние между хората. Така се отдава почит на починалите и се вярва, че те се настаняват между живите на масата.

В Украйна по Коледа много често присъства паяжината като символ. Дали ще е декорация към коледната елха, към дома или просто я откриете някъде, се счита, че носи късмет.

Друго поверие гласи, че този,

който пръв кихне на Бъдни вечер, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Всички останали могат, чрез познатата традиция с орехите на трапезата, да проверят дали ще бъдат здрави.

Стар ритуал гласи, че ако искате да разберете името на бъдещия ви съпруг или съпруга, трябва незабелязано да станете от празничната маса и да отидете до някои ваши съседи или близки. Дочувайки разговора им, се ослушвайте за име. Първото мъжко или женско име, което се изрече ще е името на вашия бъдещ любим или любима.

Поверие от Норвегия гласи, че на Бъдни вечер излизат всички вещици и зли сили. Затова местните там, през деня скриват всички метли някъде из къщата и по този начин „обезопасяват“ домът и семейството си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви