Дядо Коледа

Коледа е голям празник за всички християни, независимо дали са  католици или православни. Ето как празнуват по света.

Испания

В Испания този ден се нарича „Ночебуена“ (Nochebuena). Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря.

Прието е да се правят подаръци на домашните.

В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

В Испания коледните празненства продължават цялата нощ на 24 срещу 25 декември – улиците са препълнени с хора, които танцуват, пеят, пият вино, ядат различни сладкиши и се черпят помежду си. Вечерята вече е приключила и след нея всеки излиза от дома си и се среща с близки и приятели. Има специален коледен танц – Jota, който се танцува под ритъма на мелодия от китари и кастанети.

В повечето домове има малки ъгълчета с фигурите на Дева Мария, Исус, Йосиф, свещи и кръст. Хората се събират около тези кътчета и се молят, пеят, танцуват.

Любопитно е, че

в Испания по Коледа на почит е животното крава, защото се смята, че когато Дева Мария е родила Исус, кравата, намираща се близо до нея, е стоплила малкото бебе с топлината си.

Бъдни вечер в Испания се нарича Nochebuena, а Коледата – Navidad.

Италия
C една дума можем да резюмираме честването на Коледа в Италия: „Коледа у дома. Великден – където ти Видят очите!“ Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ. Самото честване трае дни наред.
Децата репетират тържествени песнопения за концерта в църквата.

Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата.

На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Задължително приготвят и така наречения „панетоне“ (вид козунак с грозде и мандарини). Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.

Англия

Отново песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. А в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, децата помагат на мама.

Коледното меню е представено от огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи

и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството.
А католиците в Ирландия имат обичай да осветяват изцяло прозорците си. Цялото семейство със свещичка в ръка коленичи и се моли. След това свещичката на най-малкото дете или на най-младия от компанията се поставя в центъра на масата, а всички останали свещи се поставят на ръба на прозорците, за сочат пътя на Мария и Йосиф в нощ.

Русия

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да“ или „не“, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.

В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли.

 Германия

В Германия на 24 декември след обяд животът в повечето градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на обилната семейна трапеза.

Норвегия

В Норвегия много семейства на този ден отиват на църковната служба, която по традиция започва в 15.00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и полагат на тях цветя. Рождественската вечеря е в тесен семеен кръг. В западните и северни части на страната поднасят солени и варени на пара агнешки ребра с картофки.

В източните части на Норвегия е популярно свинското, докато в други части се поднася риба. Някои семейства предпочитат пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира около елхата. Всички се хващат за ръце около нея и пеят песни. След това отново сядат на трапезата, но този път на чай и коледни сладки.

 Полша

В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-добро.

На трапезата са сервирани постни блюда и риба, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши.

В дома има украсена елха, а под нея са поставени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

В Канада Рождество започва вечерта на 24 декември, наречена „Крисмас Ийв“ (Cristmas Eve). Възрастните, завършили всекидневните си дела или прибрали се от църква, сядат на трапезата.

В Нюфаундленд и Лабрадор съществува обичай в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена специално за целта, а парите да се дават за благотвторителност. Във Ванкувър в навечерието на Коледа пламват стотици хиляди лампички, с които са украсени домовете, парковете и площадите.

Холандия

Св. Никола, Синтер Клаас на холандски, и бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети.

На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта.

От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.

 Бразилия

Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците празнуват на улицата с песни и танци.

Австралия

Тук често Коледа се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.
Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа. Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството.

Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели,

а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя. Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие.

Америка

Тук има повече от един начин за празнуване. Всъщност те са толкова, колкото са страните, от които са дошли заселниците?

Защо Коледа в Америка е толкова весела и ярка?

Защото хората започват да мислят за нея още през август. През слънчевите си очила в най-голямата жега те изучават витрините на магазините, търсейки нови, оригинални украси за своите къщи и коледни дръвчета. Но истинското начало започва шест седмици преди Коледа. Точно тогава многочислените дядоколедовци завладяват улиците. Американците го наричат Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата. През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му!

В тези дни всички стават много заети. Хората бързат по улиците, обикаляйки магазините със списъци за покупки.

Децата слушат уличните музиканти и се възхищават на украсените коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят“ из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората украсяват градините си със свещи, сложени в кафяви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък. Тези „луминариас“ идват от Мексико. На югозапад хората не планират тежка коледна храна, тъй като отиват на сърф следобед.

А какво става с коледното дърво там?

„Ние просто слагаме червени ленти по палмите!“ На североизток е студено. Червенокосите нюйоркчани отиват в специални ферми, за да отсекат своето коледно дърво. Някои го украсяват с гердани от пуканки, други с орнаменти от дърво и коприна. В своите градини американците създават цели сценки, където главният герой е Санта Клаус, управляващ шейната със северни елени.

По време на Коледа много американци изведнъж си спомнят, че прадедите им са дошли от различни страни. Така се появяват еврейските „звезди на Давид.
В навечерието на Коледа протестантските църкви имат служба, а католиците – среднощна меса. Те организират специални коледни пиеси: децата играят сцени, свързани с раждането на Исус. В тях участват истински животни, които понякога успяват да избягат…. Санта Клаус винаги пристига в навечерието на Коледа. Той идва през нощта и пълни дълги и разноцветни чорапи с подаръци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви