Зимата предлага предизвикателства за шофьорите

Зимата предлага най-големи предизвикателства за шофьорите. И част от тях, особено тези с малко опит, изпитват безпокойство, когато трябва да седнат зад волана. Статистиката показва, че именно водачите с по-малък стаж най-често попадат в пътно-транспортни произшествия. Как те могат по-лесно да се справят в подобни условия, съветват експертите.

Трупане на опит
Можете да натрупате необходимата увереност зад волана само чрез опит. Празните паркинги, например, ви позволяват да тествате автомобила си в различни ситуации. Можете, също така, да се запишете в училище по кормуване дори и вече да имате шофьорска книжка.

Трябва редовно да се упражнявате да карате на хлъзгава настилка, за да знаете как ще се държи колата ви, ако поднесе. Пистите, изградени върху ледени езера, са най-подходящи за тази цел. Ако е нужно, можете да посещавате и специални тренировъчни курсове. Все пак, често те са много по-хлъзгави и не предоставят същото усещане както снега или леда в реалните условия на зимата.

Запазете спокойствие
Спокойното завиване е ключов елемент. Вместо да се паникьосвате, да скачате на спирачките и да се вдървявате като заключвате раменете си, трябва да следите за подходящите зони, към които да насочите автомобила си и да се опитате да запазите контрол дори и в случай, че нещо ви изненада.

Проверете гумите си
Проверката на налягането на гумите от време на време може да изглежда като нещо незначително, но всъщност тя може да се окаже изключително важна по време на екстремни условия. Автомобилите с неправилно налягане могат да се държат странно на пътя по време на маневри с висока скорост.

През зимата при избора на гуми, залагайте на най-новите модели,

тъй като те винаги ще предоставят по-добро сцепление, а актуалните нововъведения ще ви предоставят по-добро усещане за контрол и безопасност, когато карате по хлъзгави пътища. Новите гуми, логично, са в добро състояние, но въпреки това, е препоръчително да проверявате дълбочината на протектора редовно, за да бъдете сигурни.

Изучете подробно автомобила си
Състоянието на автомобила и познаването на неговите характеристики оказват значителен ефект върху безопасността. Младите шофьори често карат по-стари коли, които нямат съвременни системи за сигурност. Вместо втората семейна кола, по-добре е младият шофьор да управлява автомобил, който е възможно най-безопасен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви