При водачите възрастта не е порок

Кои са водачите с най-рисково поведение? На този въпрос се опитват да отговарят учени от европейски финансови институции и представители на застрахователни компании. Те са разгледали около 100 млн. случая от последните 4 години, при които има инцидент на пътя, за който е подаден иск към застрахователя.

Оказва се, че най-рисковите водачи са най-младите – тези на възраст от 18 години. На обратния полюс – с най-малко инциденти, са пенсионерите от 58 до 65 години. Съотношението на риска между младите и възрастните шофьори (18 срещу 63 г.) е 5,9 пъти.

Съответно най-висок е рискът при водачите на 18 години,

докато при увеличаване на възрастта до 30 години той бързо спада, но си остава значителен. Забавянето продължава и при следващите възрастови групи – от 31 до 46 и от 47 до 58 г., като при най-възрастните – от 58 до 65 г., то е минимално.

Анализът на експертите по отношение на стажа на водача, показват нещо напълно очаквано. Хората без опит зад волана са 6,3 пъти по-рискови от тези, които имат стаж от 40 и повече години. В случая рискът рязко спада в промеждутъка между 0 и 18 години стаж, а след това забавя движението си.

Любопитното е, че според проучването, шофьор на 20 години с 2 години стаж зад волана е много по-рисков от този на 30 години и със същия стаж. Съответно още по-малко опасен на пътя е водач на 40 години с 2 години стаж. Това ясно показва, че възрастта на водача е по-важна за безаварийното му пътуване, отколкото опита зад волана.

Или можем да кажем, че освен бедността, и възрастта не е порок. Разбира се, едва ли е и чак такава добродетел, ако ни разбирате правилно. Е, както и да е, да не задълбаваме. На добър час и… умната! В смисъл, не брюнетката, а умната! Както и да е! Май е по-добре да спрем.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × five =