И тогава е можело да бъдеш глобен за висока скорост

Едни от най-мразените от шофьорите и обичани от полицаите неща в Закона за движението по пътищата са ограниченията на максималната скорост. Те са неприятен разход за шофьорите. И много обичан приход от фиска още от началото на автомобилната ера. Но знаете ли, все пак, кой е бил първият глобен?

Първата глоба за превишена скорост в света е вече на 122 години. В 1896-а година ограничението на скоростта на автомобилите в пределите на населените места в Англия било едва две мили/3,2 км/ч/. И не само това – пред автомобила трябвало да върви човек развяващ червен флаг.

Полицай патрулиращ по улиците на Педък Ууд, Кент забелязал автомобил движещ се с “бясната” скорост от 13 км/ч. Това превишавало над четири пъти максимално разрешената скорост. Както казват сега полицаите: „Глобявам те не за бързо каране, а за ниско летене!“ Машината била управлявана от Уолтър Арнолд, който, подобно на сегашните автомобилисти решил да провери какво може колата му.

Но уцелил гредата профучавайки пред носа на констебъла /английски полицай/. Бобито /нарицателно за полицаите на Острова/ бързо се метнал на патрулната си машина /по това време велосипед/ и смело се хвърлил в гонитба на нарушителя. Завъртайки яко педалите смелият полицай успял да настигне след осем километра опасно преследване и да го спре.

Арнолд, естествено, бил глобен!

Глобата която му наложил съдът възлизала на 1 шилинг и 26 пенса.

Г-н Арнолд явно не е бил особено радостен от шумът, който вдигнал този случай, защото бил един от първите в Обединеното кралство автомобилен дилър, продаващ внесени автомобили Benz от Германия. В периода 1896-а – 1899-а дори е правел собствени автомобили – Arnold Motor Carriage, базирани на тези на Benz.

Година след този случай бил приет законът Locomotives Act, който премахнал изискването за вървящ човек с червен флаг пред колата и вдигнал лимита на максимално разрешената скорост до изправящите косите 14 мили в час /23 км/ч/. За да се отпразнува тази “революция” е организиран първият пробег Лондон-Брайтън, наречен “Emancipation Run”. Състезанието е възобновено през 1927-а от вестника Daily Sketch. Това състезание е най-старото в Англия и все още се провежда под името London to Brighton Veteran Car Run, за коли произведени преди 1905-а.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви