Аз съм мажоритарният собственик на „Юлен“. Придобих мажоритарния дял през 2016 година. Разкривам го сега, защото никой не ме е питал тогава.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия ски легендата Марк Жирардели, за когото вчера стана ясно, че е собственик на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско.

Още през 2012 година си мислех, че би било прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но няколко години течеше проучването на възможностите. Оглеждах се къде мога да инвестирам. Аз съм зимен човек и отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа. Банско има огромен потенциал и тази възможност ми се отвори преди няколко години.

Фонд беше собственик на „Юлен“. Купих фирмата от него. Подписал съм декларация за конфиденциалност и не мога да обявя кой е фондът. Той обаче е много голям, присъства на три континента.

Той предположи, че отрицателното настроение, което се създало през годините в Банско, накарало въпросния фонд да продава. На изрично питане на Нова телевизия има ли отношения с председателя на ски федерацията Цеко Минев (бел. ред. – защото лично премиерът Бойко Борисов го посочи за собственик на „Юлен“), Жирардели обясни, че ги свързва общото хоби – ските и планината.

Ски легендата каза, че като акционер бил „единствен“ и не отговори има ли други, след като е „мажоритарен акционер“ и кои са те.

По думите му, Жирардели купил печеливш бизнес – имало печалба, но един такъв огромен проект не означавал моментална печалба. Той не пожела да уточни имала ли е задължения „Юлен“ при купуването, както и не уточни точната цена.

„Цената беше много интересна“, бяха думите му. Интересните проекти могат много лесно да се финансират, каза Жирардели и отрече българска банка да го е финансирала.

Същевременно Жирардели призна, че „тази структура си я имаше“, след като беше попитан защо е действал през офшорката. Причината била, че през офшорна фирма можело да се закупуват повече проекти. А на въпрос дали говорим за офшорка със собственик Георгиус Георгиу, Жирардели отвърна, че не е адвокат.

На въпрос защо не е обявил по-рано, че е собственик на „Юлен“, той отвърна, че никой не го е питал. Той уточни, че процедурата по закупуване е траела много дълго време.

През 2012 година още си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но проучването продължи няколко години и през 2016 година приключи сделката.

Жирардели добави и, че България има огромен потенциал за инвестиции в зимните спортове. Концесията винаги си е била такава, каквато е разрешена, коментира Жирардели след като прокуратурата изрично поиска правителството да предприеме действия, тъй като всъщност е ползвана по-голяма територия за концесия, отколкото е трябвало.

Припомняме, че вчера (17 декември) той заяви: „Не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е отпусната. Нито веднъж не е строено нещо без разрешение и да не е в територията на концесията“, каза ски легендата. По думите на Жирардели концесионният договор бил доста стар и трябвало да се направи замерване на размера на територията за концесия, но от независим измервател.

Той изрази амбиция в Банско да се разработи най-добрата ски зона в Източна Европа и не можело да има кръг от Световната купа по ски без модернизиране на съоръжения. Винаги се срамувам, като трябва да кажа, че хората висят по 2 часа на опашка за лифта.

И ние имаме ски зони в национални паркове, защити тезата си Жирардели, според когото в Австрия имало десетки линии лифтове, строени в защитени природни зони.

Ако няма втори лифт, излизат ли бизнес сметките – на този въпрос Жирардели отвърна, че вторият лифт бил много важен.

Вторият лифт е мого важен, защото искаме Банско да стане най-добрата ски зона, искаме Банско да стане известен в целия свят, каза още Марк Жирардели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви