Министерството на културата има идея да превърне острова „Свети Кирик” край Созопол в остров на изкуствата. Експерти от Лувъра в Париж проявяват интерес и желание за инвестиции в културния обект.

Сградата на Рибарското училище на острова обаче е в окаяно състояние и има опасност от срутване

Рибарското училище е открито през 1930 г. лично от Цар Борис III. Целта обаче била да се заобиколят клаузите на Ньойския договор и да се подготвят спецчасти в морското дело. Още при строежа става ясно, че на острова е имало храм на Бог Аполон.

„Островът е култовото ядро на Аполония, а в Средновековието тук е открита първата базилика. По-нататък в късното Средновековие тук съществува и манастира „Свети Кирик и Юлита”, чието име носи островът”, разказа директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

В района са намерени безброй антики. Част от тях са в Лувъра и през лятото бяха изложени в музея в Созопол. Сред тях е и статуя на Пан от древна Аполония.

Предполага се, че е намерена в Созопол в края на XIX век и се съхранява в Лувъра в момента

Сега министърът на културата Боил Банов предлага „Свети Кирик” да стане световен остров на изкуствата: „Мисля, че ще бъде уникално място там и за туристите, и за страната като имидж. Защото един остров, който съчетава в себе си от археологията до съвременните изкуства, където ще могат да се събират хора от цял свят, включително и да дебатират, да анализират, да правят изложби, да се случват много неща, той ще бъде изключителен притегателен център”, посочи Банов.

Местните хора обаче не вярват в реализацията на идеята, защото през годините са получавали много обещания

„Това е една стара идея. Идеята стои отдавна, дано да се реализира, ние го чакаме с нетърпение”, каза кметът на Созопол Панайот Рези.

Сградата на Морското училище може да остане само върху картичките, ако скоро не се възроди в център на изкуствата, казват експертите

В момента на остров Свети Кирик има пропускателен режим, защото малка част от него се ползва за катерите на „Гранична полиция”.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви