Държавната газова компания „Булгаргаз“ е поискала да бъдат запорирани сметките на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен поради просрочени задължения от общо 53 млн. лв. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

Въпреки крайната мярка подаването на газ към свързаните с Христо Ковачки топлофикации няма да се спира, за да не останат потребителите на студено през зимата. Това обаче означава, че дълговете ще продължат да растат

Сериозна част от задълженията са натрупани само през последните два-три месеца, тъй като в края на лятото бяха направени цесии за 35 млн. лв. и общите дългове на трите топлофикации бяха сведени до 36.8 млн. лв.

Проблемът със забавените или напълно спрени плащания от страна на топлофикациите обаче ще се увеличи още повече след Нова година, когато се очаква природният газ да поскъпне отново – с около 3.5%, но да няма промяна в цената на парното и топлата вода.

От междинния финансов отчет на „Булгаргаз“ става ясно, че най-големият длъжник към 30 септември е „Топлофикация Плевен“. Дружеството има 25.3 млн. лв. задължения, като всичките са просрочени. Парното в Бургас пък дължи почти 5.9 млн. лв.

Тези дългове са факт въпреки направените цесии между „Булгаргаз“ и НЕК съответно за 24.2 млн. лв. при „Топлофикация Плевен“ и 11.5 млн. лв. при „Топлофикация Бургас“. По този начин газовият доставчик е прехвърлил въпросните си вземания към НЕК, която пък си ги удържа от плащанията, които трябва да прави към топлофикациите за произведената от тях електрическа енергия.

За „Топлофикация Враца“ цесии не са правени, но дружеството дължи на „Булгаргаз“ към 30 септември 5.6 млн. лв.

Според Николай Павлов в следващите месеци се очаква стабилизиране на цените на газа. Тарифите се определят по формула, която включва промените в цената на петрола и алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева.

Съответно заради поевтиняването на петрола ръстът на цената на природния газ няма да е толкова голям, колкото се очакваше по-рано

„Булгаргаз“ обяви, че ще поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. да се увеличи с 3.51%. Точната тарифа ще бъде определена от регулатора на 31 декември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + 14 =