Замяната на чаша кафе с калории за чаша освежаващ билков чай е още една малка промяна от която ще имате полза. Ето пет причини, за да предпочетете чаша чай:

1. Подобрява храносмилането

Листа от мента са били използвани в продължение на векове за облекчаване на храносмилателната система, и са чудесен начин за борба с подуването на корема. Пиенето на чаша чай от мента след приемане на храна помага на организма да извлече и използва основните хранителни вещества и витамини в нея, които, от своя страна, прогонват всеки дискомфорт в стомаха след хранене.

2. Намалява стреса

Натуралните съставки, които се съдържат в билковите чаеве, помагат за намаляване нивото на стреса. Това от своя страна съдейства за постигане на по-спокоен сън. Така че когато искате да отпуснете тялото и ума си с лекота, опитайте чаша чай от лайка, маточина или маточина и мента и се насладете на успокояващия аромат и вкус.

3. Подпомага отслабването

Слуховете са верни – билковите чаеве могат да помогнат, когато искате да отслабнете! Те подобряват метаболизма ви. Пиенето на зелен чай или зелен чай с лимон е чудесен начин да се поддържате естествено хидратирани, като така се подтиска желанието ви да закусите. Нищо чудно, че зеленият чай е перфектното допълнение, което може да ви помогне да отслабнете, заедно със здравословна и балансирана хранителна диета.

4. Изгражда имунната система

Знаете ли, че плодовите ароматизирани билкови чаеве, като например чай с горски плодове, не само ви помагат да започнете деня с един необикновен вкус на плодове, но и помагат за изграждане на имунната ви система? Съставките, които често се срещат в плодовите чаеве като шипка и хибискус, са богати на витамини, които могат да бъдат намерени в много лекарства. Те подпомагат организма в борбата срещу общите вируси при настинки и грип!

5. Побеждава стареенето

За да се преборите с признаците на стареене, започнете деня си с чаша билков чай с канела – може да е ройбос с канела или ябълка с канела. Богатата, затопляща смес от канела и кори от цитрусови плодове е всичко, което ви трябва, за да осигурите част от необходимите ви антиоксиданти. Така ще поддържате тялото си здраво и ще държите бръчките и стареенето далеч.

На днешния ден от 2005-а година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.

Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая.

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел – популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“, а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви