Езикът на тялото на човека

Част ІІ

Ръцете                                                                                                            Позицията на ръцете също говори много за мислите на човека.
Ако те са отворени, то значи си имате работа с добронамерен и миролюбив човек. Той е приятелски настроен към вас.                                                                    

Ако ръцете са свити в юмруци, то значи, че човека срещу вас не ви вярва и не иска повече да ви слуша.
Прикритите ръце показват нещо скрито и неистинно в думите и помислите.

Жестове с ръце
• Потриването на дланите означава, че човекът е изпълнен с щастливи очаквания за бъдещето и е оптимистично настроен.                                                                            • Сключването на дланите една в друга е защитна реакция, досущ като кръстосването на ръцете пред гърдите.                                                                                              • Ако събеседникът ви е допрял само връхчетата на пръстите си едно в друго, то значи той е напълно уверен в собствените си сили и възможности.
• Скръстените зад гърба ръце издават нервност и желание човек да си наложи самоконтрол в трудна за него ситуация.

Докосване

В една от предишните точки разгледахме подробно какво означават докосванията по лицето от страна на човека, който говори.
Ако обаче събеседникът ви се опитва да ви докосва вас, то това означава, че се опитва да привлече вниманието ви да го слушате внимателно. Докосването по ръката издава именно това, докато докосването по крака е доста по-интимно и е сигнал за флирт.
Ако пък ви докосне по рамото и задържи ръката си там, то значи показва чувство за собственост спрямо вас.

Здрависване
Здрависването е един от най-сигурните начини да разберете характера на човека насреща ви.                                                                                                                •Ако то е отпуснато, то значи си имате работа с песимист, който не се чувства уверен в себе си.
• Ако събеседникът ви твърде дълго не пуска ръката ви, то той мисли каква изгода може да има от познанството си с вас.
• Твърде енергичното здрависване показва решителност и непреклонност. Такива хора не приемат чуждото мнение и искат нещата винаги да се случват по техния начин.

Прегръдка

Прегръдката между мъж и жена показва много за техните отношения. Ако той прегръща половинката си през врата, използвайки дясната си ръка, това означава, че той държи да доминира във връзката им.
Същата прегръдка, но с лявата ръка, е индикатор, че силната половинка е много ревнив и иска да заяви чувството си за собственост над дамата.
Обратното, ако дамата е тази, която прегръща половинката си през врата, по този начин му демонстрира обичта и гордостта си с него.
Ако двамата се прегръщат през кръста, значи са убедени, че заедно могат да преодолеят всичко.

Ръце в джобовете

Ръцете в джобовете най-често показват незаинтересованост и отпуснатост. Както и нежелание разговорът да бъде продължен.
Скръстени ръце
Традиционният жест със скръстените пред гърдите ръце на човека срещу вас показва, че е затворен в себе си и/или има критики към вас и думите ви.
Ако освен скръстени, ръцете са свити и в юмруци, то това означава, че си имате работа с агресивно настроен човек, който ще ви атакува словесно при първа възможност.

Игра с косата

Играта с косата е сред най-разпространените жестове при ухажване, особено от страна на дамите.
Жената може просто да си играе с кичур от косата си или пък да я отмята така, че да я разпилее по раменете си. Дори и дамите с късо подстригани коси прибягват до тези жестове, за да покажат интереса си към даден мъж.

Краката
Широко разкрачените крака демонстрират увереност, както и непоклатимост в мнението. В ухажването, насочените към другия стъпала са доказателство за интерес от интимен характер.
Кръстосани крака
Кръстосаните крака, както и при ръцете, показват затвореност и желание за защита.
• Напълно възможно е събеседникът ви да е седнал с кръстосани крака просто защото му е удобно в тази поза. Ако обаче е кръстосал и ръцете си, това означава, че той/тя е недоволен от разговора и не желае повече да продължава с комуникацията.
• Ако човекът е прав и е кръстосал единият си крак пред другия, то той/тя най-вероятно се чувства некомфортно в ситуацията, в която се намира.

Пози на тялото на човека

Позата на тялото също е сред издайническите сигнали за мислите на човека.
Ако той е изцяло обърнат към вас и позата му е огледална на вашата, то значи сте успели да спечелите напълно доверието му. Ако обаче стои отдръпнат, значи се съмнява в думите ви.

На работното място, в бизнеса
Езикът на тялото е от съществено значение за успеха на работното място и в бизнеса. В много бизнес организации той се използва при сформирането на екипи, както и при оценката на кандидати за дадена позиция, за да бъде избран най-подходящия.
Увереност
Езикът на тялото е от съществено значение, когато искате да излъчвате увереност и да убедите останалите в собствената си правота.
За да го постигнете, е важно да задържате погледите на хората насреща без да отмествате очи. Като се стараете да мигате по-рядко от тях. Дръжте ръцете си максимално далеч от лицето, изправете гърба и повдигнете брадичката си.
Прилепените върхове на пръстите на ръцете също са демонстрация на увереност, но с този жест не бива да се прекалява.

Интервю

Езикът на тялото е важен при интервю за работа
За да направите максимално добро впечатление на интервю за работа е добре да знаете как да се възползвате и от езика на тялото.
При сядането си на стола се постарайте да застанете изправени, но без да изглеждате твърде вдървени, за да покажете, че се чувствате спокойни и уверени.
Избягвайте да жестикулирате твърде много, най-добре отпуснете ръцете си спокойно в скута, без да си играете с химикал или с пръстените си.
Задължително поддържайте визуален контакт с интервюиращия ви и никога не гледайте надолу, тъй като това създава впечатление за несигурност.

Лъжа
Да хванете лъжеца в издънка не е никак трудно, стига да знаете за кои жестове и пози да следите.
По време на разговор лъжците често:
• Сменят позицията на главата си                                                                                • Стоят неподвижно
• Прикриват устата си
• Избягват погледа ви
• Или обратното – гледат ви втренчено, без да мигат
• Стават твърде многословни и се опитват да дадат много информация

Жестове и мимики
Жестовете и мимиките на даден човек са сред най-издайническите за мислите му. Ако човекът, с когото разговаряте, се оглежда твърде често наляво и надясно, то най-вероятно ви лъже.
Ако обаче събеседникът ви просто поглежда от време на време настрани, без очите му да шарят, значи просто се чувства комфортно в компанията ви.
Неуверените в себе си хора гледат към пода.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five − 2 =