Котките са полезни за вашето здраве. Тяхното мъркане ви помага, когато сте стресирани, но знаехте ли че честотата на този звук има лечебно действие и върху костите, мускулите и ставите.

Ето 5 причини да имате котка:

1. Котките намаляват риска от сърдечносъдово заболяване

Според редица проучвания котките помагат за намаляване на стреса. В дългосрочен план това е много полезно за сърдечносъдовата система. Има проучвания, които показват, че котката у дома намалява риска от инфаркт с до 30%.

2. Мъркането като мехлем за костите, мускулите и сухожилията

Котешкото мъркане е сред най-добрите звуци за успокояване. Освен че показва, че котката ви се чувства прекрасно, мъркането има лечебен ефект върху вашите кости и мускули.

Вибрациите от мъркането на котката са с честото 20-140 HZ. А според някои изследвания звуци с честота 18-35 влияят положително и за здравето на ставите, особено при възстановяване след контузия. Ето една научно доказана причина да правите котката си щастлива, за да може нейното доволно мъркане да ви лекува.

3. Котката и по-добрият сън

Котката у дома ви помага да спите по-добре. Мнозина собственици на котки сигурно ще поклатят невярващо глава, ако тяхната писана ги буди нощем. Ако обаче имате добре възпитано животно, което има стриктни навици през денонощието, ще се радвате на спокоен сън.

4. Котката като терапия срещу стреса

Научно доказано е, че ако имате котка у дома, тялото ви отделя химикали с успокояващо действие. Те редуцират нивата на хормоните на стреса и ви помагат да се отпуснете. Освен това котките са животни, които не искат много внимание (особено в сравнение с кучетата например) и около тях не се създава излишен стрес, свързан с полагането на грижи в определен час.

5. Котката намалява риска от алергии при децата

Безброй са проучванията, които доказват, че наличието на домашен любимец намалява шанса от развитие на алергии у децата. Особено полезно е около бебетата и децата до 2 години да има редовно котка или куче. Това ще намали риска от развитие на алергия не само към съответното животно, но и други алергии като тези към домашен прах, цъфтящи растения и т.н.

Тук обаче трябва да подчертаем, че е особено важно да обезпаразитявате редовно котката, с която живеете – както за външни, така и за вътрешни паразити. Редовната ваксинация също е задължителна.
Rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви