Наемът на жилище е често срещано явление в по-големите градове. Как обаче да превърнете празната и семпла квартира в уютен дом – ето няколко полезни съвета:

Леки промени при осветлението

Ясно е, че докато сте под наем няма как да промените осветлението вкъщи, нито си струва да инвестирате в скъпи осветителни тела. Но може с малка сума да нанесете леки промени.

Например, да сложите нов хартиен полилей с интересна шарка, да закачите лампички над спалнята или да ползвате фенер със светлинки вместо нощна лампа. Не пренебрейвате и магията на свещите – аранжирайте няколко с различна големи върху табла и я поставете върху холната масичка.

Задължително завеси

Не оставяйте стаите „голи“ и внесете малко уют и проявете личен вкус, като закачите нови пердета или завеси на прозорците. За щастие по магазините вече се продават ушити модели от органза или полиестер, които не са толкова скъпи. В магазините за втора употреба пък може да намерите интересни находки с ефектен принт и по-плътна материя.

Пътека вместо килим

Никой не иска да дава пари за килим, докато е под наем, защото няма как да знае какво ще е следващото му жилище и дали покупката ще пасне и там. Може обаче да инвестирате скромна сума в 1-2 пътеки, които да разположите до леглото в спалнята и в хола или кухнята, за да създатете по-приветлива атмосфера и да промените малко облика на стаята.

Без голи стени

Дори когато сте под наем, не е препоръчително да държите стените „голи“ и напълно празни, защото изглежда сякаш или току що сте се нанесли, или всеки момент ви предстои да се изнесете.

Попитайте собственика на жилището дали позволява да забиете 1-2 пирона, за да си закачите рамка с ваши снимки, картина, огледало или корково табло, на което да отбелязвате както задачи, така и щастливи моменти. Дори отговорът да е отрицателен, не се тревожете, защото вече има начини да закачите картини на стените, без да правите дупки.

Не забравяйте книгите

Независимо дали сте на квартира, или в собствено жилище, ако обичате да четете, то не изоставяйте книгите. Те внасят индивидуалност и придават характер на стаята, освен това са ориентир към вас самите. Подредете ги в малка библиотека или на единични рафтове.

Малки детайли в банята

Дори в банята може да оставите вашия личен почерк, така че да направите квартирата максимално „ваша“. Сменете завесата за баня, купете нова седалка за тоалетната чиния, в панер сложете кърпи за ръце, инвестирайте в нова сапунерка, четка и кошче за тоалетната, както и в постелка.

Мини градина

Никой не очаква от вас да сте опитен градинар, но няколко саксии също ще ви предразположат и ще ви накарат да се чувствате като у дома си. Направете си колекция от сукуленти, от мини растения или орхидеи. Съобразете избора на цветя и мястото, на което ще ги държите, с изложението на стаите и начина на отопление.
Rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви