Езикът на тялото

Част І-ва

Езикът на тялото е сред най-важните моменти в комуникацията между двама и повече души. Да не кажем и че е най-важният.

Повече от ясно е, че по време на разговор човекът срещу вас може да ви каже всичко. За да се опита да ви излъже и да извлече полза от вас.

Езикът на тялото му обаче трудно може да ви подведе. Добре известен факт е, че мимиките и жестовете не могат да бъдат контролирани и ако сте наясно за какви сигнали точно да се оглеждате, веднага ще разберете дали събеседникът ви е откровен или напротив – опитва се да ви преметне и да скрие нещо от вас.

Безспорно езикът на тялото е от съществено значение и в общуването с противоположния пол. Дали обектът на чувствата ви отвръща на симпатиите ви, как да разчетете жестовете, усмивките, цялостната поза на тялото, за да сте наясно с истинските му помисли.

Езикът на тялото при мъжете

Добрите новини за дамите са, че мъжете доста по-трудно контролират жестовете си и в повечето случаи без да искат се издават с езика на тялото си какво в действителност мислят.

• Ако ръцете му са в джобовете, това най-често показва не особено голяма заинтересованост към вас или към разговора ви. Понякога обаче това може да послужи и като индикатор, че мъжът просто е притеснен.

• Ръцете му са поставени на колана – това е недвусмислен жест със сексуален подтекст, който буквално крещи „Искам те“. Това е една от най-мъжествените пози и по този начин събеседникът ви се опитва да ви демонстрира преимуществата си в чисто визуален аспект.

• Ако сложи ръката си зад тила си, това означава, че сте успели да го очаровате. Мъжете правят този жест, когато наистина харесват жената срещу себе си.

• Играе си със столчето на чашата за вино – ако сте на вечеря и мъжът се заиграе със столчето на чашата си с вино, а не просто я взема и отпива, то най-вероятно е влюбен във вас и му е трудно да сдържа емоциите си. Затова се опитва да се успокои като намери занимание на ръцете си.

Езикът на тялото при жените

Жените, също като мъжете, могат да кажат много само с езика на тялото си. Като при дамите той е дори по-ясно изразен от представителите на силния пол.

• Ако дамата прокарва пръсти през косата си, то тя се опитва да съблазни човека срещу нея. Твърде бързите движения обаче показват точно обратното – жената е отегчена и няма търпение да приключи с разговора.

• Ако по време на разговора жената твърде често облизва устните си, то тя или е привлечена от мъжа срещу нея и се опитва да го съблазни, или просто е нервна, тъй като не се чувства уверена в нещата, които казва.

• Хапането на устните може да означава както флирт, ако е придружено със съответната усмивка, или пък отегчение и желание разговорът да приключи по-скоро.

• Ако ръцете й са кръстосани пред тялото, то най-вероятно е подразнена от нещо. Този жест също така е универсална защитна реакция и показател, че трудно допуска близост с хората.

Влюбване, флирт, ухажване

Най-сигурният знак, че събеседникът ви се интересува от вас и се опитва да флиртува, е позицията на краката и стъпалата му/й. Това важи и за двата пола.

Ако стъпалата са насочени към вас, можете да сте сигурни, че човекът е силно заинтересован. Разкрачените крака също показват интерес, особено при мъжете. При дамите това не винаги е възможно, особено ако са облечени с рокля или пола.

Има други знаци обаче, които издават дамския интерес и това е лекото прехапване на устната, пърхането с мигли и прокарването на пръсти през косата.

Освен това, когато човек гледа някого, когото харесва, зениците му се разширяват.

Сред най-силните невербални знаци при флирта е повдигането на веждите по време на разговора с обекта на желанието ни.

Очите

Очите неслучайно са наречени „огледало на душата“. Те трудно могат да прикрият истинските емоции на човека.

Вече споменахме, че разширените зеници са категорично доказателство, че събеседникът ви ви харесва и то много.

Честото премигване също е индикатор за подобни чувства.

Поглед

Посоката, в която е насочен погледът, също говори много за истинността на думите на събеседника ви.

Според специалистите мозъкът подсъзнателно контролира накъде да сочат очите ни в зависимост от нещата, които говорим.

• Ако събеседникът ви гледа право към вас, то той най-вероятно няма скрити помисли. И можете да му имате доверие. Все пак бъдете нащрек! Твърде втренченият поглед издава точно обратното – човекът лъже. И се опитва целенасочено да прикрие това като ви гледа нон стоп в очите, за да спечели доверието ви.

• Ако погледът е насочен надолу и вдясно, то човекът най-вероятно анализира собствените си чувства.

• Поглед нагоре и вдясно показва, че събеседникът ви разказва нещо, за което си спомня и което е преживял и най-вероятно ви казва самата истина.

• Когато очите са насочени нагоре и вляво, това означава, че човекът срещу вас лъже. И си измисля нещата, които ви разказва.

Намигване

Намигването се смята за един от най-силните сигнали за флирт. Ако човек от противоположния пол ви намигва, то най-вероятно той/тя ви показва, че ви харесва и в същото време е демонстрация на достатъчна увереност, за да ви провокира да отговорите на флирта.

Лицето

Докосванията по лицето са един от най-важните моменти при разчитане езикът на тялото.

• Добре известен факт е, че ако събеседникът ви лъже, той ще прикрива несъзнателно устата си с ръка. Бъдете внимателни обаче, ако прави този жест, докато говорите вие – това означава, че смята, че вие го лъжете.

• Докосването на носа по време на разговор е друг индикатор, че човекът срещу вас лъже или не вярва на вашите думи – това е разновидност на прикриването на устата.

• Потриването на ухото означава, че човекът насреща ви вече не желае да ви слуша и иска да прекрати разговора възможно най-скоро.

Нос

Както вече споменахме в предната точка, ако събеседникът ви докосва носа си несъзнателно, то най-вероятно ви лъже, но е достатъчно уравновесен, за да се сдържи и да не прикрие устата си, което е твърде явен знак.

Все пак не бъдете напълно предубедени – може просто да се почесва по носа.

Устни

Устните най-често се асоциират с невербалния флирт и сексуално желание.

Действително, хапането на устните, може да бъде индикатор на физическо желание, но може също да означава, че човекът е нервен и не иска да говори на дадена тема.
Ако събеседникът ви свива устните си по време на разговора, то той най-вероятно е скептично настроен към думите ви или просто се опитват да запазят дадена тайна.

Усмивката

Усмивката също говори много за мислите и чувствата на човека срещу вас.

Ако тя е обикновена и едва забележима, то значи, че събеседникът ви се чувства несигурен в себе си и притежава колеблив нрав. Издава стеснителен и срамежлив нрав.

Усмивка, която разкрива съвсем малка част от зъбите, показва желание да бъде преценен човека насреща и по възможност, да се създаде по-близка връзка с него.

Твърде широката усмивка може да е индикатор както за искрена радост от общуването с вас, така и за точно обратното – недоброжелателност и желание това да бъде прикрито.

Целувка
Целувката, съвсем естествено, е сред най-романтичните жестове и носи силно интимно послание. Въпреки това различните видове целувки, издават различни отношения.

• Целувката по челото показва силна привързаност и е знак за дълбоки чувства, но те могат да са и само приятелски.

• Целувката по ръката демонстрира уважение и лоялност.

• Целувката по бузата показва приятелски чувства. С тази целувка се поздравяват близки приятели и роднини, както и държавници на официални срещи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen − four =