Лондонската полиция ги пази

Лондонската полиция прилага интересно тактическо средство за борба с крадците на две колела. То се нарича “тактически контакт” и представлява леко блъскане на беглеца и последващото му обезвреждане. То се прилага само от специално обучени за целта полицаи.

Новата тактика е измислена от полицията за борба с все по-ширещата се престъпност за кражби на и с мопеди и мотоциклети през последните години в метрополията. Крадците на скорост изтръгват внезапно от ръцете на минувачи телефони и чанти. Тактиката е спомогнала за намаляване на подобни случаи от 19 455 през 2017-а дo 12 419 тази година.

Интересно е че тактиката е била прилагана само 63 пъти тази година.

А е довела до това сериозно намаление. Освен по този начин борбата с моторизираните крадци се води чрез проследяване с хеликоптер. От полицията смятат, че показването на твърдост в подобни случаи заставя престъпниците да се замислят двойно преди да посегнат на чужда собственост.

Интересен момент е, че някои политици от опозицията обвиняват полицаите, че с този маньовър се поставят над закона. Това обаче среща твърд отпор в обществото, твърдо застанало в защита на полицаите. В борбата със засилващата се криминогенна обстановка в Лондон не помага намаления брой на полицаите в метрополията. И може би скоро на някои от тях ще бъде позволено по време на дежурство да носят огнестрелно оръжие. Това ще е сериозна промяна в традицията полицаите от Лондонската полиция да носят дежурствата си невъоръжени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви