Община Бургас започна изграждането на цялостна система за видеонаблюдение в най-големия жилищен комплекс – „Меден рудник“. За целта

ще бъдат монтирани общо 67 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса.

Вече са разположени 20 от тях, а до началото на 2019-та година ще бъдат поставени и останалите 47.

Фокусните точки са ключови кръстовища, учебните заведения, криминогенните зони и входно-изходните артерии на „Меден рудник“. Те са изцяло съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Това са бул. „Захари Стоянов“ – изход за Средец, кръстовища с ул. „Въстаническа“, ул. „Миньорска“, ул. „Слънчеви хълмове“, бензиностанция Петрол; бул. “ Ал. Г. Коджакафалията“ – изход за Твърдица, кръстовища с ул. „Тракиец“ и ул. „Петко Росен“,  ул. „Въстаническа“ – кръстовище с ул. „Петрова нива“, до бл. 100 и бл. 101, изход към кв. Горно Езерово, ул. „Петрова нива“ – кръстовище с ул. „Константин Петканов“, ул. „Тракиец“ – кръстовища с ул. „Ален Мак“ и ул. „Капитан Петко Войвода“, ул. „Капитан Петко Войвода“ до бл. 18, ОУ „Константин Петканов“, ОУ „Петко Росен“ и Лакомата спирка.

На три места ще бъде изградена специална ANPR система за разпознаване на регистрационни табели на превозни средства.

Тя ще обхваща зоните на бул. „Захари Стоянов“ – входно-изходна точка за гр. Средец, на бул. „Ал. Г. Коджакафалията“ – входно-изходна точка за с. Твърдица и на входа и изхода за кв. Горно Езерово.

Всички камери в комплекса ще бъдат свързани помежду си с общ софтуер и ще предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика, който ще координира получените сигнали и при необходимост ще го изпраща на компетентните органи. Записът на изображението от високотехнологичните камери ще се извършва в режим NVR H.265 4K и ще се съхранява за период от 60 дни.

Устройствата имат застраховка против вандализъм

и гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца. Проектът на Община Бургас се изпълнява със съдействието на мобилния оператор „Виваком“.

Монтирането на новите камери в к-с „Меден рудник“ представлява надграждане на единната градска система за трафик контрол, която функционира и дава добри резултати от няколко години в Бургас.

С разширяването на обхвата на видеонаблюдението в най-населения жилищен комплекс

ще се подобри сигурността на жителите и гостите му, а битовата престъпност ще намалее минимум с 30 %.

Камерите ще подобрят взаимодействието на службите за сигурност и ще скъсят значително времето за реакция. Освен това те имат за цел превенция срещу проявите на вандализъм, посегателство върху собствеността, пътно-транспортните произшествия, контрол на скоростта в натоварени точки като пешеходни пътеки, училища, обществени сгради и идентифициране на издирвани автомобили при навлизане в комплекса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви