Автомобилната промишленост е в криза

Започвайки от средата на миналия век и до скоро автомобилната промишленост беше пример за успех и печалби в световната икономика. Откакто избухна скандалът  “Дизелгейт” пред този важен клон от световната индустрия се набелязват все по-големи рискове. Реално погледнато първите признаци на приближаващата криза започнаха полека да се появяват на хоризонта от около десетина години.

В началото това се обясняваше от анализаторите с криза в търсенето и въвеждането на нови технологии. После и със замитането под черджетата и неглижиране на перспективни разработки. На практика това е причината и продажбите полека да тръгнат надолу. Днес нещата още повече се втвърдяват, ситуацията се влошава сериозно.

Причините са доста, но най-важната е кардиналната промяна в отношението на потребителите към автомобила.

Той вече не е само желана играчка. По-скоро е средство доставящо по удобен начин хора от точка А до точка Б. Разкошните и автомобилите мечта се търсят все по-малко. А главните качества на търсената машина от потребителя са нейната ценовата достъпност, многофункционалноста, икономичноста и екологичноста.

Тези тенденции не остават скрити за големите автопроизводители и те се стремят да им отговорят по подобаващ начин. Естествено, единствено с цел запазване на доходността си. Какво означава това? Най-големите американски компани – General Motors и Ford задействаха т.н. “програми за реструктуриране” . Това значи съкращаване на разходите. Което на практика означава затваряне на заводи и закриване на работни места.

GM вече официално обяви, че до края на следващата година ще затвори свои пет завода в Щатите и един в Канада. Така ще съкрати минимум 14 000 работника. От компанията казват, че така ще спрат производството на непопулярните модели. А освободените средства щели да бъдат инвестирани в разработка на електромобили и движещи се автономно коли. Ford пък иска да спре производството и продажбата на непопулярните зад океана седани. Това също ще повлече сериозни уволнения на работна ръка.

Естествено, това не се харесва на американската администрация и президентът Тръмп вече започна да “набива канчетата” на топ-мениджърите на двете компании. Навярно и на тях не им се харесва да прилагат толкова непопулярни мерки, но освобождаване на оборотни средства днес е необходимо, защото, ако не се направи, проблемите в бъдеще ще са много по-големи. Защото е ясно, че

автомобилната промишленост и търговия се променят.

А за да се отговори адекватно на това са нужни средства – за развойна дейност по отношение електрификацията на автомобилите, за нови форми на търговия като каршеринга например.

Последното идва от промяна във виждането на хората към това как да използват ефективно транспорта и парите си които влагат в него. Днес повечето лични автомобили прекарват по-голяма част от “живота” си на паркинга или в гаража в къщи или пред рработното място на собственика. Точно този проблем решава идеята за съвместно ползване/каршеринг на колите, която донякъде е производна на идеята за рентакар.

Съвместното използване е финансово по-изгодно и същевременно намалява броят на автомобилите на пътя. На този начин за ползване на транспорта вече сериозно залага автомобилната промишленост в близък и средносрочен план. Според експертите на GM каршерингът може да донесе в пъти повече парични приходи на компанията, отколкото традиционната продажба на автомобили на индивидуални собственици.

Интересно е че докато големите автопроизводители схванат тази идея и започнат да я прилагат в играта се намесиха бързо големи “играчи” от други промишлени отрасли. Компании като Alphabet, Apple и Uber вече сериозно печелят с предлагането на подобни автомобилни услуги. И в този бизнес им е по-лесно отколкото на традиционните производители – не им се налага да правят милионни инвестиции в разработки на нови модели и нормално производство.

Отговорът на автомобилните компании не закъснява, но все пак е по-муден. Правят сериозни съкращения, правят алианси, което намалява разходите им за развойна дейност. Най-пресен пример в това отношение са последните разговори на Ford с Volkswagen за съвместна дейност и възможности за споделяне на разработки.

Другият голям проблем на автомобилната промишленост е свързан с дизеловите автомобили, които доста хора вече смятат за отписани. Трябва да се калкулират в балансите огромните глоби, да се преустройва производството от дизелови на бензинови автомобили. Новите еконорми, свързани с реално мерене на разхода на гориво и съответните емисии по време на движение – WLTP, нанесоха сериозен удар по касичките най-вече на големите европейски производители, като Фолксваген дори прекрати доставката на нови автомобили към закупилите ги за няколко месеца тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви