Алергии

Всяка изкуствена намеса върху нашето тяло крие своите рискове. Млада студентка във Франция почти не загина след опит за домашно боядисване на своята коса.

„Доста голяма група хора боядисват косите си. Не трябва да се стресират от това, но

боите съдържат много съставки, има и такива, които са онкогенни.

Хората трябва да проучват много внимателно съставките на боите“, каза пред Bulgaria ON AIR дерматологът от „Александровска болница“ д-р Мина Сълева. Според нея по-големият проблем при боите са алергичните реакции.

Хубаво е човек да тества боята, нанасяйки малко количество от нея зад ушната мида и престоявайки 48 часа с нея. Ако няма реакция, вече може да използва боята.

В домашни условия имаме повече възможност да проучим самия продук, докато професионалните бои в салоните са по-агресивни и нямаме възможност да сме толкова запознати със съставките им, смята д-р Сълева.

„Има дерматологични тестове, кампании се правят в България. Хората могат да се информират, безплатно да отидат до дерматолог в техния град и да се тестват спокойно“, отбеляза д-р Сълева.

Ароматизираните кремове често са подвеждащи и могат да алергизират, каза за финал на разговора д-р Мина Сълева.

1. Какво е козметична алергия?

Този вид алергия възниква, когато имунната система на засегнатия човек реагира на определена химична субстанция в козметичен продукт, който е използвал. В случая става въпрос за контактна алергия, което означава, че

алергичната реакция се проявява само, когато е имало директен контакт между определената субстанция и кожата.

Козметичната алергия много наподобява слънчево изгаряне или дерматит.

2. Каква е причината за козметична алергия?

Най-често се касае за ароматизиращи или консервиращи вещества както и УВ-филтри, които отключват реакция на свръхчувствителност. Доказано е, че един от най-силните алергени сред ароматизиращите съставки в козметичните продукти, това е дъбовият мъх, който се отбелязва в листовките като Evernia pruastri extract. Други съставки, които могат да провокира здравословни проблеми, се явяват дървесният мъх – Evernia furfuracea extract, Isoeugnol и Cinnamal. Много от водещите специалисти в областта на дерматологията смятат, че

мъховете трябва да бъдат забранени за използване от производителите на козметика.

Останалите вещества, които могат да причинят контактна алергия са:

никелов сулфат;
кобалтов хлорид;
калиев хромат;
терпентин;
n- Phenyldiamin.

На коя точно химическа съставка реагира даден човек, може да се определи само чрез специализиран тест за установяване на алергия.

Оказва се, че

опасността от развитие на козметична алергия е сравнително малка – едва 0,1%.

Проблемът идва от там, че на фона на масовото използване на козметични продукти, реално броят на хората с козметична алергия не е за подценяване.

3. Какви са симптомите на козметичната алергия?

На първо място симптомите са свързани с кожни изменения. Алергичната реакция се проявява по лицето, ръцете или места по кожната повърхност, които са имали контакт с алергена. Появява се оток и зачервяване. Често реакцията настъпва след няколко часа или дори до 3 дни след използването на дадения козметичен продукт. Това е и причината специалистите да изпитват затруднения в точното установяване на алергена.

Главоболие и сърбеж са други симптоми, които могат да настъпят вследствие реакция на свръхчувствителност.

Ако засегнатият човек има вече диагностицирана друга алергия, вероятността да се развие по-тежка алергична реакция в случая е повишена. След прекратяване използването на козметичния продукт обривът изчезва след кратко време.

4. Какво е лечнието на козметичната алергия?

Единственият начин за установяване на точния причинител на алергия е тест, който се извършва от специалист алерголог. Когато разберем коя субстанция или субстанции предизвикват алергична реакция е от съществено значение да избягваме всички продукти, които включват в състава си даденото вещество.

Локално приложение на кортикостероиди, както и приемът на антихистаминови препарати облекчават състоянието.

Те обаче трябва да се използват само след преглед от специалист. Не предприемайте самолечение!

Важно: Ако се докаже алергия към дадена субстанция, трябва да четем винаги съдържанието на продуктите, които купуваме!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви