Повече от 20 души са били арестувани през изминалата нощ на протестите в гръцката столица Атина, както и в Солун. По време на демонстрациите се е стигнало до сблъсъци между полиция и стотици протестиращи . Демонстрациите се провеждат всяка година в памет на 15-годишно момче, застреляно от полицай преди 10 години .

Демонстранти са замеряли полицаи с „коктейли Молотов“ и камъни. Органите на реда са използвали в отговор сълзотворен газ.

Снимки в медиите показват окървавени младежи в сблъсък с полицаи.

Маскирани са извършили и вандалски акции. Пострадали са фасадите на правителствени сгради, сред които и тази на Министерството на културата.

Нанесени са щети в станции на метрото.

Междувременно хиляди младежи взеха участие в шествието по случай годишнината от убийството на Алексис Григоропулос от полицай. Според различните източници в шествието, което премина пред сградата на гръцкия парламент, са участвали между 1700 и 4000 души. В Солун също е било проведено подобно шествие.

Протестът се проведе при засилени мерки за сигурност заради очаквани провокации. Само в Атина бяха разположени 5000 полицаи. В Солун и други градове цели улици бяха блокирани. Политическите партии не участват в проявата, но призоваха участниците са избягват насилието. 15-годишният Алексис беше убит от полицай преди 10 години. Въпреки че полицаят, застрелял 15-годишния тинейджър, е в затвора с доживотна присъда, гръцката младеж превърна Григоропулос в символ за неподчинение и протести срещу полицията.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви