Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене, а майките на балкона в пленарната зала се прегръщаха помежду си и заедно с омбудсмана Мая Манолова.

Тя бе автор на законопроекта, който бе припознат от БСП и Воля. Законът влиза в сила от 1 януари. Средствата за неговото обезпечаване са гарантирани с допълнителните 150 млн. лева в бюджета.

Майките на деца с увеждания отидоха да пият чай в палатковия лагер пред Народното събрание, който не напуснаха повече от половин година в студ и пек. В началото на есента те се вдигнаха на протести пред МС, а ситуацията се нажежи, когато Валери Симеонов подхвърли обидни реплики към тях. Последва оставка, уталожване на обстановката, преговори текст по текст и пак закани за протести, но след изграждане на противоречията управляващи, депутати от социалната комисия, майки и омбудсманът си стиснаха ръцете.

Планът на майките на деца с увреждания е сега палатките да бъдат преместени пред здравното министерството заради проблемите с ТЕЛК. Протестът пред МЗ започва през януари, а майките настояват и там да се осъществи реформа.

Законът, който осигурява личен асистент според индивидуална оценка на всеки един човек с увреждане, бе приет след два часа и половина дебати, по време на които ГЕРБ и БСП отново се изпокараха и започнаха взаимно да се призовават да не се излагат пред гостите на балкона. ГЕРБ обвиниха социалистите, че масово отсъствали от пленарната зла – и вчера, при приемането на закона за хората с увреждания, и днес , на гласуването на Закона за личната помощ, за които уж настоявали. Правело им впечатлението и отсъствието на лидерката на БСП Корнелия Нинова, наблегнаха Евгени Будинов и зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова.

Срамно е вашето поведение, 9 човека са в залата, упрекна тя. Редиците на БСП са рехави, вас ви няма, няма го и вашият лидер Корнелия Нинова, продължи тя. Аз съм вносител на този законопроект, колко пъти някой пъти ме е поканил на работна група, отвърна Антон Кутев от БСП.

И напомни, че процесите с изготвянето на законите започнаха преди годна и половина. Тогава, когато вас ви нямаше. Извинявам се, че искахме оставката на Емил Христов, но ако тогава този скандал го нямаше, нямаше да приемем законите, подчерта соцдепутатът. Ако дължа на някого благодарност, то е на министъра, той свърши огромна работа, благодари Кутев на Бисер Петков.

Социалният министър пък благодари на всички, които са помогнали законопроектът да стане факт.

„Наша отговорност беше да се опитаме да минимизираме рисковете, както и до 30 юни 2020 министерството да подготви анализ, който да внесе в парламента“, каза министърът. „Благодаря, че поставихте като ваш приоритет законодателството за хората с увреждания, каза Петков. „Изпращаме една трудна, бурна година“, обобщи той и благодари на всички, които преди това шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов изреди всички с малките имена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви