Десетки бургазлии се включиха в литийното шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари. То се проведе по маршрут пл. „Атанас Сиреков“ – ул. „Алеко Богориди“ – Моста.

Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий помоли Св. Николай да закриля бургазлии, след което венците и цветята в памет на загиналите бяха хвърлени в морето.

Преди шествието кметът Димитър Николов участва и в освещаване на Никулденска обредна трапеза. Друга традиция – тази с разчупването на питата от Николов, също бе изпълнена.

Уредникът на Етнографския музей в града разчете знаците от разчупването и предсказа, че през следващата година в Бургас ще се родят повече момченца от момиченца.

На различни пунктове из Бургас се раздава на печена риба и рибен курбан за жителите и гостите на Бургас. Чакащите да опитат традиционните за празника ястия са стотици, а богатата културна програма на общината забавлява всички бургазлии.

На площад „Атанас Сиреков“ пък се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг. На него присъства кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, флотилен адмирал Мален Чубенков, председателят на Общински съвет-Бургас Костантин Луков, общинският съветник Живко Табаков и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви