Китайският

Компанията GAC New Energy Automobile Co., Ltd (GAC NE) беше основана през лятото на 2017-а година като подразделение на GAC Group. Тя се занимава се с напредничави разработки в областта на хибридите, електроколите и “умната мобилност на бъдещето”. Ръководството на новата компания не скрива амбициите си да стане поредният “убиец” на Tesla.

“Стремим се да надминем Tesla чрез технологиите и иновациите си. Хората могат да се съмняват в качеството на китайските автомобили. Преди години пък и доскоро същите се смееха на марки като Toyota, Honda и Hyundai. Сега вече не смеят да се подиграват с тях. Така ще стане и с нас!” – споделят от китайската компания. Звучи даже заплашително, казано от един “убиец”.

В гамата на GAC NE засега има само два модела, като и двата са кросовъри. На автосалона в Гуанчжоу наскоро беше представен и трети – седанът Aion S. Габаритите му са необявени засега, известно е само междуосието – 2732 мм. Това означава, че колата е в горната част на пазарния сегмент С. Другото известно за колата е коефициентът й на аеродинамично съпротивление – 0,245, който е малко по-висок от този на американската кола с нейния 0,23.

В основата на седана лежи платформата GEP (GAC Electric Platform) второ поколение. Мощноста на елмотора не се съобщава, но навярно е същият използван при модела GE3 – 180 к.с., 290 Нм. Пробегът с едно зареждане по стария цикъл NEDC е 500 км, но производителят говори и за пробег от 600 км при постоянна скорост 60 км/ч. Продажбите на елседана трябва да тръгнат през април догодина.

Изглежда че името Aion е събрано от AI /съкращение за изкуствен интелект/ и On /включен/.

Не се обяснява, обаче присъствието в името на буквата S. Засега в разположението на китайците е едва второто ниво на автономност, но те уверено са се насочили към четвъртото.

От GAC NE твърдят, че за последните десет години са усвоили петте основни технологии на електромобилите – от акумулаторите и мотора до системната интеграция. През септември миналата година GAC NE започна строителството си на специализиран за електромобили завод в Гуанчжоу, чийто първи етап ще бъде завършен следващия месец. В началния си период фабриката ще може да прави ежегодно 200 000 машини, а след това капацитетът й ще нарасне двойно. Компанията обещава да изкарва на пазара в Поднебесната империя поне по два нови модела годишно.

Сегашната гама на марката се състои от електрокара GE3 530 и хибрида GAC GS4 PHEV. За десетте месеца на тази година са продадени от тях 13 928 броя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви