Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да посочи срок, в който може да се екстрадира Димитър Желязков-Митьо Очите у нас, защото това зависело от южната ни съседка.

„Има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решение на изпълнителната власт. Тоест на практика политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди съдебното решение. У нас е достатъчно само влязлото в сила съдебно решение. В конкретния случай решение на съда има, в момента решението е при министъра на правосъдието на Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турското външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането в България„, заяви главният прокурор.

На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група, ръководена от Митьо Очите

Задържани под стража обаче останаха петима. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан.

Димитър Желязков е под стража в Турция от август досега.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Впоследствие беше освободен срещу гаранция от 50 хил. лв.

Цацаров коментира и съдените в Турция български гранични полицаи, които преди десетина години застреляха турски рибар, навлязъл незаконно със свои колеги в български териториални води при бракониерски риболов. Обясни, че и по този въпрос имал разбиране от турските власти, а съдебното заседание било насрочено за 19 март 2020 г. в град Къркларели. До момента нито военният съд в Сливен, нито съдът за защита правата на човека в Страсбург е започнал дело срещу тях, тъй като не са намерили наличие на престъпление.

Дневник

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − three =