картина

Галерия „Неси“ кани почитателите на живописта на изложба на Анелия Николова на 5 декември. И тъй като е много трудно са се прави описание на картини, кураторът на галерията е поканил бившият областен управител и почитател на изкуството Стефан Корадов да представи художника.

„Опитах се да асоциирам картините на Анелия с някаква музика или поезия и не зная защо в съзнанието ми дойде изразът ”Тайният живот на предметите”. Знам,че има книга ”Тайният живот на растенията”, която не съм чел и филм с такова заглавие (и него не съм гледал), но имам един любим албум на Стиви Уондър от 1977 год., който се нарича „Тhe Secret Life Of Plants”.

Анелия

Стори ми се подходящо за заглавие на Анелините картини, пуснах плочата и усетих, че нещата си пасват…

Тайният живот на предметите около нас – това като че ли се опитва да ни покаже Анелия.

Или да ни помогне да ги видим в тяхното изначално и извечно състояние – в мига преди нашето съзнание в своята будност и съсредоточеност да е създало вече категоричната и безспорна действителност на илюзиите ни. Това, което виждаме, е като че ли представата за предметите – тяхното въздушно, ефирно или духовно битие, техния живот извън нас.

В картините на Анелия цветята, вазите, книжните птици и огледалата се явяват като видени в състояние на просъница

(като в съня на спящо дете?), в момент на медитация, или в блаженството на сиестата, но чрез едно будно и съзерцаващо око, регистриращо най-дискретни и деликатни честоти от светлинния спектър. Или като видяни с периферното зрение, когато погледът е обърнат навътре в нас…

картини

Затова когато застанем пред нейните бледи и прозирни натюрморти (не харесвам тази дума) ние не оставаме безразлични, а по-скоро се чувстваме ангажирани да открием – да различим – да провидим – предметите и да ги изведем от техния самотен и притихнал свят зад рамката.

В тайния си живот в картините на Анелия предметите като че се разтварят във въздуха

на стаята, в аквариума на прозореца и в светлината на деня навън и правят стените прозирни и условни…

Такъв е тайният живот на предметите в картините на Анелия – прозрачен, дори призрачен, но не прозаичен, а поетичен.“

Стефан Корадов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви