БСП ще подкрепи промените в Енергийната стратегия, свързани с изграждането на втората тръба за „Турски поток“. Това заяви Таско Ерменков от левицата, като очерта алтернативата, ако не подкрепим проекта. „Ако не се предприемат тези действия, другата алтернатива е, ако не мине втората тръба от „Турски поток“, от газоразпределителен възел ще се превърнем в газов апендесит“, каза соцдепутатът.

Той гарантира, че БСП няма намерение да тича до Брюксел и да прави обструкции на управляващите, само и само да покаже опозиционност. Ерменков все пак вметна, че червените ще подкрепят документа с ясното съзнание, че той по-скоро прилича на решение на Министерския съвет, а не на изменение в енергийна стратегия.

Според социалиста, до такава степен сме загубили доверието в чуждите ни партньори, че се налага сега гаранцията за такъв род проекти да я дава парламентът, като в този случай.

„Няма как да не подкрепим един такъв проект, който ще ни даде достъп до руски газ“, добави и зам.-шефът на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той призова всички да бъдат единни в решенията и да оправдаем доверието на чуждите партньори.

До момента всичко, което се построи, ни заобиколи, напомни на енергийната министърка, която присъства на дебатите, Жельо Бойчев. И изреди „Син поток“, „Набуко“, „Турски поток“. „От трите големи газови проекта, говорейки за стратегическото място на България, резултатът е нула – всичко ни заобиколи“, добави соцдепутатът. За мен има смисъл тази дискусия, само ако бъде подкрепена от активни действия, добави Бойчев.

Още със старта на работния ден депутатите започнаха обсъждането на промените в Енергийната стратегия на страната, свързани с изграждането на газопреносната инфраструктура и обезпечаване на сигурността на доставките.

Стратегията предвижда до края на 2018 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД да предприеме всички необходими действия, при спазване на българското и общностното законодателство за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

Предвижда се „Булгартрансгаз“ да стартира и обществени поръчки с цел изграждане на необходимата инфраструктура до края на 2019 г. До края на тази година „Булгартрансгаз“ трябва да пред приеме действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб „Балкан“ чрез учредяване на дъщерно дружество.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви