В последно време все по-често чуваме по медиите, че трябва да избягваме храни с глутен. В социалните мрежи текат дискусии за това какви са последиците от консумацията му, дори вече има групи, в които хората си разменят рецепти, при които не се използва белтъчната смес или захар.

Глутенът е протеин, който се среща в много храни като ечемик, ръж, пшеница, лимец и други. Наричат го „тихия убиец“, защото с течение на времето предизвиква увреждания в различни части на тялото.

Съществува така наречената непоносимост към глутен. Когато човек, който има този проблем, яде храни с глутен, тялото му образува антитела срещу белтъка. А това става причина за нарушение на работата на тънките черва. Лигавицата им се променя и преработва по-трудно хранителните вещества. От друга страна това е рисков фактор за дефицити на определени вещества, които имат важна роля за отделни процеси в организма.

Кои са основните признаци на глутенова непоносимост?

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата. Човек, който не понася глутен, усеща гадене, подуване и болки в корема, има диария или запек. Разбира се, тези симптоми често са индикатори за други заболявания и в много случаи хората не биват диагностицирани правилно. Най-често глутеновата нетолерантност на организма се бърка със синдром на раздразнените черва.

2. Рязка промяна в теглото

При чувствителния към глутен организъм може да има рязко увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и някои метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да бъде придружена с някои болести.

3. Хормонален дисбаланс

Доказано е, че съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения. Най-често жените, които имат автоимунни заболявания и се налага да приемат допълнително хормони, имат забавяне на цикъла, промяна в теглото, проблеми със съня, суха кожа и други. Хормоналният дисбаланс може да се изостри по време на пубертета, бременност и менопауза.

4. Проблеми с централната нервна система

Един от най-големите негативни ефекти на глутена е, че предизвиква възпаление в тялото и води до чревна непропускливост. В резултат на това някои хора имат проблеми с концентрацията, склонни са да бъдат меланхолични и депресирани, да се чувстват уморени дори и рано сутрин. При по-сериозни случаи на непоносимост към глутен се стига до раздразнение и избухливост.

Има данни, събрани от различни проучвания, че хората, които са нетолерантни към глутена, имат по-голям риск от развитие на мигрена в сравнение с тези, които нямат глутенова непоносимост. Лице, което не понася глутен, може да усети силно главоболие между 30 и 60 минути след хранене.

5. Проблемни кожа и нокти

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са две кожни състояния, пряко свързани с непоносимост към глутен. Може да се появят обриви по ръцете, торса, лицето, бедрата, лактите и главата. През някои сезони хората изпитват по-силен сърбеж в сравнение с други.

6. Лошо състояние на зъбите

Когато тялото има непоносимост към глутен, то не може да си набави достатъчно от нужните му витамини и минерали чрез червата. Калцият, например, е много важен за зъбите. Когато количеството му в организма е ниско, се появяват кариесите и проблемите с венците, например.
tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви