В навечерието на празника на града – Никулден, по традиция ще бъдат отличени най-добре представилите се бургаски творци на словото, издали книга през 2018-та година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3-ти декември, понеделник, в Заседателната зала на Община Бургас.

Оценката на най-добрите автори ще започне в 11.00 часа с доклад за бургаската поезия на литературния критик, преводач на книги от френски език и преподавател по български език в УНСС Юлиан Жилиев

От 14.00 часа писателят, литературовед и преподавател по нова българска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Симеон Янев ще изнесе доклад за бургаската проза.

Наградите за литература на Община Бургас за годината – „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен“ ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще започне в 16.30 часа.

Тази година ще бъде присъдена и националната награда „Златен пегас“ за цялостно творчество и принос в литературата и културата на Бургас, която се връчва на всеки две години

Наградите на Община Бургас за поезия, художествена и нехудожествена проза са равностойни и се връчват за най-добра поетична книга – плакет на името на Христо Фотев, за най-добра белетристична книга – плакет на името на Петко Росен и плакет „Пегас“ за поетична, белетристична книга или книга с литературна критика на бургаски автор. Плакетите са изработени от художника Ненчо Русев.

Прегледът на годишната литературна продукция на Бургас се провежда от 1990 година като част от празничната програма и тържествата, посветени на празника на града – Никулден.

Снимка: Gramofona.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen − 14 =