След осем часа и половина без почивка, депутатите приеха окончателно бюджета за здраве за догодина. През 2019 г. НЗОК ще разполага с 4,3 млрд. лева или близо половин милиард повече отколкото през тази година.

„Убеден съм,че времето на безвремието в българското здравеопазване приключи”, каза здравният министър Кирил Ананиев. Депутатите ще продължат работа с второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване.

По-рано  те одобриха закриването на Фонда за лечение на деца. Функциите му ще поеме Националната здравноосигурителна каса.

През нова мега агенция ще минава откриването на болници и дейности. В нея ще се влеят и Медицинският одит, както и Агенцията за трансплантации.

Управляващи и опозиция спорят както за това достатъчни ли са парите за здраве, така и дали се контролират добре.

От БСП обявиха, че дават на Конституционния съд бюджета на Здравната каса. Причината – с преходни и заколючителни разпоредби се правят промени в 18 други закона, които нямат нищо общо със здравето, като Изборния кодкес например.

При дискусиите в зала на преден план излезе въпросът с лечението на неосигурените и факта, че интензивните отделения на болниците се превръщат в лечебни центрове за неосигурени.

За поредна година в пленарната зала се чуха искания да отпаднат лимитите за болниците, за да не се налага на директорите да се чудят какво да правят със 101-я болен. Предложението дойде от ДПС, но бе отхвърлено от мнозинството.

Опозицията се обяви и против закриването на Фонда за лечение на деца. Структурата трябва да спре да работи до 3 месеца. Здравният министър от своя страна беше категоричен, че специалистите ще останат на работа в Здравната каса, която поема функциите на фонда.

Сблъсък имаше и заради това, че през този закон се променят текстове в Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки и за доходите на физическите лица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви